Ziua Aviatiei este sarbatorita de Sfantul Ilie

sfantul ilie, ziua aviatiei, romania, ziua fortelor aeriene,

ZIUA AVIATIEI. La 20 iulie, ziua Sfantului Proroc ILIE TESVITEANUL in calendarul liturgic ortodox, se sarbatoreste ZIUA AVIATIEI ROMANE si a FORTELOR AERIENE, in 1913 pionierii aviatiei alegandu-l pe SFANTUL ILE ca ”patron al aviatiei”.

ZIUA AVIATIEI. In aprilie 1964, ziua de sarbatorire a AVIATIEI ROMANE a fost schimbata cu data de 17 iunie, cand se aniverseaza primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat si construit de el (4/17 iun. 1910). Dupa anul 1990, ZIUA AVIATIEI se sarbatorea in ambele zile, acest lucru clarificandu-se abia in anul 2004, cand aviatorii romani au revenit la celebrarea ZILEI AVIATIEI de ziua SFANTULUI ILIE TESVITEANUL.

ZIUA AVIATIEI. Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), in sedinta de lucru din 6 iulie 1995, a aprobat oficierea in aceasta zi a slujbei de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitala si a transmis tuturor eparhiilor rugamintea de a raspunde solicitarilor unitatilor militare de aviatie si de aparare antiaeriana din teritoriu privind acordarea de asistenta religioasa la aceasta sarbatoare.

ZIUA AVIATIEI. Conform site-ului oficial al Statului Major al Fortelor Aeriene, in 1915 a luat fiinta Corpul de Aviatie Roman, aviatia devenind astfel arma de sine statatoare. In perioada 1919-1923, organul de conducere a aviatiei era Directia Superioara a Aeronauticii, din cadrul Ministerului de Razboi. In 1924, s-a infiintat Inspectoratul General al Aeronauticii din Ministerul Armatei, in cadrul caruia a functionat, din 1930, Comandamentul Apararii Antiaeriene. In 1932, Inspectoratul General al Aeronauticii si-a schimbat denumirea in Subsecretariatul de Stat al Aerului, in compunerea caruia au functionat Comandamentul Fortelor Aeriene si Comandamentul Apararii Teritoriului. La 13 noiembrie 1936, a luat fiinta Ministerul Aerului si Marinei, in cadrul caruia isi desfasura activitatea Comandamentul Fortelor Aeriene, ce avea in subordine Comandamentul Apararii Contra Aeronavelor si Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului.

ZIUA AVIATIEI. Incepand cu 1 aprilie 1950, aviatia militara s-a denumit Fortele Aeriene Militare, iar comandamentul — Comandamentul Fortelor Aeriene Militare (CFAM), pentru ca, la 12 septembrie 1956, Comandamentul de Aparare Antiaeriana a Tarii si Comandamentul Fortelor Aeriene Militare sa se uneasca, sub denumirea Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului. La 1 mai 1977, s-a infiintat Comandamentul Aviatiei Militare, in cadrul Ministerului Apararii Nationale, iar in 1993, prin unirea Comandamentului Aviatiei Militare cu Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului a fost infiintat Statul Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, care reuneste aviatia, artileria si rachetele antiaeriene si radiolocatia. Incepand cu 1 iunie 2000, se foloseste denumirea actuala — Statul Major al Fortelor Aeriene, care asigura conducerea Fortelor Aeriene pe timp de pace, de criza si de razboi.

Sursa foto: adevarul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *