Victor Ponta si-a inceput vizita in Emiratele Arabe Unite

turneu tari arabe, golful persic, premier romania, victor ponta, vizita oficiala, emiratele arabe unite

Premierul Victor Ponta si-a inceput luni vizita oficiala in Emiratele Arabe Unite, anunta Agerpres. Seful Guvernului a fost preluat la coborarea din aeronava de un elicopter cu care se deplaseaza la Dubai pentru o intalnire, la Palatul Za’abeel, cu Altetea Sa Seicul Muhammad Bin Rashed Al-Maktoum, emir al Dubaiului, vicepresedinte si prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Ponta urmeaza sa se intoarca in cursul serii la Abu Dhabi, unde are marti mai multe intalniri oficiale.

Victor Ponta efectueaza, in perioada 30 aprilie – 5 mai, un turneu in tarile arabe din Golf, respectiv Regatul Arabiei Saudite, Statul Qatar, Statul Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul este insotit „de o importanta delegatie guvernamentala, pe domeniile identificate ca fiind de interes comun”, de reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si de o delegatie a Parlamentului.

„Principalele obiective ale acestui turneu sunt dinamizarea dialogului politico-diplomatic, aprofundarea relatiilor economice si diversificarea dialogului sectorial. Vizita va reprezenta o etapa importanta in planul relatiilor bilaterale cu toate cele patru state, fiind prima vizita a unui prim ministru roman, de la stabilirea relatiilor diplomatice, in Qatar si Arabia Saudita, prima vizita la nivel de prim ministru in ultimii 24 ani in Emiratele Arabe Unite (ultima vizita a avut loc in mai 1991) si in ultimii 12 ani in Kuweit (ultima vizita a avut loc in iunie 2003)”, a anuntat Guvernul, precizand totodata ca in acest an se implinesc 20 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Arabia Saudita, precum si 25 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Statul Qatar.

Executivul a mai precizat ca vizita are ca scop si consolidarea relatiilor comerciale, „cu potential important de crestere si diversificare” si atragerea de investitii din aceste tari in diverse sectoare. „Vor fi abordate propuneri de proiecte si programe de dezvoltare a colaborarii in diverse sectoare, precum constructiile, infrastructura, agricultura, industrie, energie (petrol si gaze), IT, turism, sanatate. De asemenea, vor fi discutate si aspecte privind cooperarea in domeniul universitar”, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Totodata, in cadrul vizitei vor fi prezentate „progresele in plan economic, oportunitatile de afaceri si investitii in Romania”, vor fi semnate o serie de acorduri si protocoale de cooperare bilaterala in domeniile afacerilor externe, educatiei si cercetarii, evitarea dublei impuneri, protejarii investitiilor, turism, sanatate, transport aerian, petrol si gaze.

In cadrul intalnirilor vor fi abordate si teme privind evolutiile de securitate din regiune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *