Vai de noi! Cinci regiuni din Romania printre cele mai sarace din UE

omania, uniunea europeana, studiu, eurostat, regiuni sarace ue, cinci regiuni romania, medie ue, pib ue,

Cinci regiuni din Romania se numara printre cele mai sarace din UE, arata un raport realizat de Biroul European de Statistica (Eurostat). In aceasta categorie nu sunt incluse Ilfov-Bucuresti, Vest si Centru, iar Sud-Est este foarte aproape sa iasa de pe aceasta lista.

Datele Eurostat arata ca, in randul celor 21 de tari cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia si Romania sunt prezente cu cate cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia si Franta cu cate una. Regiunea franceza din aceasta categorie, Mayotte, se situeaza la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Frantei.

Cele mai sarace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, si Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistica al UE, Eurostat, care utilizeaza date din 2014. In Romania, cea mai saraca regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, si Nord-Vest, cu 48%.

Tot in categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situeaza si regiunea Sud-Est a Romaniei, insa aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare este la 49,5% din media europeana, foarte aproape de pragul de 50%.

Singura regiune a Romaniei care trece de media UE este Bucuresti-Ilfov, cu 129%. Usor peste jumatate din media europeana se situeaza regiunea Vest – cu 58%, precum si Centru – cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogata regiune a UE a ramas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare s-a situat la 539% din media UE.

Doar 21 de regiuni au consemnat un PIB pe cap de locuitor cu cel putin 50% peste media europeana. In aceasta categorie, Germania este prezenta cu cinci regiuni, Olanda si Marea Britanie cu cate trei, Austria cu doua, iar cu cate una Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franta, Slovacia, Suedia si Luxemburg.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *