UE contraataca: Operatiune navala impotriva traficantilor din Mediterana

uniunea europeana, fond special, africa, imigranti, plata,

La o luna dupa un naufragiu soldat cu sute de morti, Uniunea Europeana (UE) va pune luni bazele unei operatiuni navale pentru a stopa activitatea traficantilor care exploateaza situatia imigrantilor dispusi sa faca orice pentru a traversa Marea Mediterana catre Europa, relateaza AFP.

Aceasta misiune fara precedent va implica desfasurarea de nave de razboi si avioane de supraveghere ale armatelor europene in largul Libiei, devenita o ruta majora a acestui trafic. Aceasta misiune are nevoie de acordul Natiunilor Unite si va fi cu adevarat lansata abia in luna iunie. Ea va fi insa decisa oficial luni de ministri de externe ai celor 28 de state membre ale UE, dupa o reuniune cu ministrii apararii.

Uniunea Europeana (UE), acuzata de pasivitate si indiferenta, se afla sub presiune in conditiile in care in Mediterana continua sa aiba loc drame. Tragedia care a provocat o vie emotie in toata Europa si a determinat liderii europeni sa actioneze s-a petrecut in noaptea de 18 spre 19 aprilie, cand 800 de persoane au murit, majoritatea fiind inchise in cala unei nave care s-a scufundat in largul Libiei.

Numarul imigrantilor care vor sa traverseze Mediterana in acest an este mai mare decat in 2014: intr-o singura zi, pe 14 mai, circa 2.000 imigranti au fost salvati intr-o serie de operatiuni coordonate de paza de coasta italiana.

Reuniti de urgenta la 23 aprilie, liderii UE au cerut o operatiune pentru ‘capturarea si distrugerea ambarcatiunilor’ calauzelor provenind din Libia inainte ca acestea sa fie folosite. Ei au decis de asemenea sa consolideze mijloacele Triton si Poseidon, doua misiuni de salvare si supraveghere in Mediterana incredintate Frontex, agentia europeana pentru supravegherea frontierelor.

Operatiunea, denumita EU Navfor Med, va avea sediul la Roma si comandantul sau va fi amiralul italian Enrico Credendino, a declarat un diplomat european.

Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Spania au promis deja sa puna la dispozitie nave pentru aceasta operatiune. Polonia si Slovenia vor furniza avioane de supraveghere si elicoptere, potrivit unor surse diplomatice.

Sefa diplomatiei europene a dat asigurari ca nu este vorba despre operatiuni militare pe teritoriul Libiei. Misiunea consta in depistarea ambarcatiunilor folosite de calauze inarmate pentru a tracta barcile subrede incarcate cu sute de imigranti pe care apoi le lasa sa pluteasca in deriva.

Sursa foto: jurnalul.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *