Ucraina: Situatia din estul tarii se deterioreaza in special in zona Donbas

situatia-in-estul-ucrainei-se-deterioreaza

Situatia privind securitatea in estul Ucrainei se deterioreaza, in special in zona aeroportului din Donetk si a localitatilor Peski si Gorlovka (regiunea Donetk), potrivit unui raport al misiunii de observatori a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in zona de conflict, citat de Interfax.

Misiunea de monitorizare a OSCE constata, conform acestui raport, o agravare a situatiei in regiunile Donetk si Lugansk, teatrul confruntarilor intre armata guvernamentala ucraineana si insurgentii prorusi, unde la 9 decembrie a intrat in vigoare un asa-numit ‘regim al tacerii’, dupa ce armistitiul decretat la 5 septembrie de presedintele ucrainean Petro Porosenko nu a fost respectat in totalitate de niciuna din parti.

Raportul subliniaza de asemenea multiplicarea cazurilor de deschidere a focului de ambele tabere.

Astfel, reprezentantii grupurilor rus si ucrainean din cadrul acestei misiuni de monitorizare a OSCE au indicat 38 de tiruri in primele doua zile ale noului an, din arme de calibru mic, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multipla, in zona aeroportului din Donetk si in perimetrul localitatilor Peski si Gorlovka.

Ca urmare a violentelor, un soldat ucrainean a fost ucis si alti sapte au fost raniti in luptele pentru controlul aeroportului din Donetk, punct strategic ocupat in continuare de armata ucraineana.

In acelasi timp, trei civili si-au pierdut viata si inca trei au fost raniti la Gorlovka, dar misiunea OSCE nu a putut sa verifice aceasta informatie.

In tabara rebelilor, un purtator de cuvant anuntase anterior ca fortele guvernamentale au bombardat in ultimele 24 de ore un cartier de Donetk, subliniind ca au murit civili, dar fara sa indice numarul acestora, potrivit RIA Novosti.

Situatia ramane tensionata in oras, a declarat la randul sau seful de stat major adjunct al insurgentilor din Donbas, Eduard Basurin.

Pe acest fond tensionat, o reuniune asupra crizei ucrainene a fost anuntata pentru luni la Berlin in asa-numitul ‘format Normandia’ (Rusia, Ucraina, Franta, Germania) la nivel de directori politici. Pe agenda discutiilor — protocolul de la Minsk si modalitatile de punere in aplicare a prevederilor acestuia.


1 Comment

  • Aurel spune:

    Castiguri sigure, cu cel mai puternic sistem! Va prezentam in premiera absoluta un sistem profitabil pentru toti cei care vor sa castige sigur mai multi bani, in timpul liber, fără obligatii, cu incepere imediata. Lucrati confortabil, acasa. Timpul de lucru este la alegere. Cereti urgent detalii la adresa de email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *