Tudor Chirila o face praf pe Gabriela Firea

FILMULET PROTESTE INTERZIS, CENZURA CEAUSISTA, PRIMAR GENERAL, GABRIELA FIREA, ACUZE, TUDOR CHIRILA, TEATRUL EXCELSIOR BUCURESTI, DECAT O REVISTA,

Tudor Chirila o acuza pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, ca a cenzurat un eveniment al publicatiei Decat o Revista, de la Teatrul Excelsior, in cadrul caruia urma sa fie prezentat un film despre protestele din luna februarie.

Artistul spune despre edilul Bucurestiului ca are „reflexe de cenzura ceausista”

„Doamna Gabriela Firea, felul in care intelegeti sa cenzurati orice tine de amintirea protestelor din ianuarie-februarie imi aduce aminte de tovarasa Suzana Gadea (fost presedinte al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, in perioada 1979-1989 – n.red.). Reflexele astea de cenzura ceausista n-o sa va duca nicaieri.

Ar trebui sa le explicati subordonatilor dumneavoastra din conducerile institutiilor de spectacole ca inainte sa invoce argumentul penibil al ‘culturii depolitizate’, ar trebui sa-si aminteasca ca ei sunt numiti politic si ca una din problemele institutiilor de spectacole din Romania este tocmai politizarea lor prin favorizarea si angajarea celor loiali sistemului.

Iar dumneavoastra ar trebui sa intelegeti ca protestele impotriva OUG 13 au fost un fenomen social, nu unul politic. Si aveti grija ca in ultima vreme teatrul angajat politic a luat amploare chiar in curtea ARCUB-ului, ceea ce e un lucru bun, pentru ca asta e unul din rolurile artei in ziua de azi. Dar atata vreme cat nu vizeaza in mod direct clica dumneavoastra de abonati la banii statului presupun ca nu va deranjeaza”, a scris pe Facebook Tudor Chirila.

Teatrul Excelsior a anulat, miercuri, un eveniment programat pentru joi, al publicatiei Decat o Revista (DoR), deoarece in cadrul acestuia urma sa fie difuzat un filmulet despre protestele antiguvernamentale din luna februarie.

„Pe 30 martie aveam programat DoR Live, un eveniment care transpune pe scena conceptul si dinamica unei reviste, alaturi de unii dintre cei mai creativi si relevanti jurnalisti si artisti ai momentului. In ziua evenimentului, a trebuit sa-l amanam”, se arata pe site-ul Decat o Revista.

Publicatia explica faptul ca, cu doar o zi inainte de eveniment, reprezentantii teatrului au informat ca „momentul e nepotrivit”.

„Filmul – 5 minute dintr-un desfasurator de 2 ore – urma unei poezii recitate de Svetlana Carstean si e un montaj de imagini si sunete de la protestele din Piata Victoriei, facut de Aural Eye, impreuna cu SEMI / SILENT si Documentaria.ro. (Fotografiile au fost publicate in DoR #27.) L-am considerat tot o poveste despre generatii.

Cu o zi inainte (pe 29 martie), dupa repetitiile tehnice, am fost informati de teatru ca momentul e nepotrivit. Am raspuns spunand ca nu consideram filmul nepotrivit, ca nu acceptam sa ne cenzuram continutul, mai ales pe criterii care nu tin de propria judecata curatoriala si editoriala. Am cerut o pozitie oficiala”, se arata in mesajul DoR.

Iata si care a fost mesajul transmis de Teatrul Excelsior:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti.

Nu ne propunem sa va cenzuram sau sa dictam continutul manifestarii noastre, va solicitam doar sa respectati indatoririle spatiului in care ati ales sa va desfasurati activitatea”.

DoR mai transmite ca nu va ceda „la astfel de presiuni, pentru ca nu vrem sa fim complici intr-o cultura a tacerii care domina atatea sfere publice romanesti, de la medicina, la invatamant, la cultura” si ca a decis incetarea colaborarii cu teatrul.

Nu in ultimul rand, reprezentantii revistei au mentionat ca evenimentul se va desfasura la o data ulterioara, „asa cum l-am planuit pe 30 martie”, „in conditiile noastre”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *