Tiberiu Urdareanu si Gheorghe Nichita, retinuti in acelasi dosar

tiberiu urdareanu, patron uti, spaga, primar iasi, gheorghe nichita, retinere, dosar dna, dare de mita, luare de mita, propunere arestare preventiva

Procurorii anticoruptie au dispus joi seara punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Tiberiu Urdareanu, membru UNPR si patronul grupului de firme UTI, si a primarului suspendat al Iasului Gheorghe Nichita (PSD), sub acuzatiile de dare de mita, respectiv luare de mita, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie. Tiberiu Urdareanu a parasit sediul DNA in jurul orei 19:05, dupa ce a fost audiat aproape cinci ore, cu catuse la maini si a fost urcat intr-o masina cu girofar. Acesta este cercetat pentru acte de coruptie, dupa cum anuntase anterior societatea UTI Grup, condusa de omul de afaceri. Gheorghe Nichita a parasit si el sediul DNA, cu catuse la maini, in jurul orei 21:12, fiind dus in arestul politiei, dupa audieri care au durat circa opt ore.

La plecarea de la audieri, Tiberiu Urdareanu nu a dorit sa discute cu ziaristii, marginindu-se sa declare: „Nu pot sa comentez”.

Procurorii DNA il acuza pe Gheorghe Nichita cain august 2013 fi solicitat si primit de la Urdareanu si de alti inculpati in dosar mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA).

Potrivit DNA, Nichita ar fi primit concret pana in prezent urmatoarele foloase materiale constand in:

o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit;

beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015;

plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel;

beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Tiberiu Urdareanu si a lui Gheorghe Nichita, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie.

Comunicatul integral transmis de DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29.10.2015, a inculpatilor:

NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iasi, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita,

URDAREANU TIBERIU, presedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe cautiune pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 octombrie 2015, fata de inculpatul MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cautiune in valoare de 50.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita aceleiasi sumei de 50.000 lei, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 octombrie 2015, fata de inculpatul TANASESCU MIHAIL, vicepresedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, pana in prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale constand in:

– o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit,

– beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015,

– plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,

– beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta „contributia” UTI, iar 20% reprezenta „contributia” IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC.

Inculpatilor Nichita Gheorghe, Urdareanu Tiberiu, Tanasescu Mihail si Mardarasevici Iulius Gabriel li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 30 octombrie 2015, inculpatii Nichita Gheorghe si Urdareanu Tiberiu urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *