Tiberiu Marc, securistul devenit sef in Salaj

tiberiu marc

Peste Salaj domneste de peste un deceniu Tiberiu Marc, un politician provenit din locotenent al Securitatii care si-a creat in judet o structura de putere iesita din comun.

Astazi mergem la Salaj, pentru a vizita singurul muzeu politic din tara in care exista, in viata, specimenul politic numit: “securistul sef de judet”. “Securistul sef de judet” este o specie politica pe cale de disparitie. Inainte de Revolutie specia popula intinse teritorii, ajungand in fiecare colt al tarii. De fapt, statistic vorbind, mai exista un singur exemplar certificat ca fiind in viata: el este Tiberiu Marc, liderul PSD Salaj si presedintele Consiliului Judetean.

Biografia lui nea Tibi Marc, asa cum ii spun salajenii, este una simpla, chiar banala. Actualul lider PSD a avut intre 1987-1989 gradul de locotenent- major in cadrul Inspectoratului Judetean Salaj- Serviciul 2 al Securitatii. Conform documentelor de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Tibi Marc a avut misiunea de a supraveghea informativ angajatii Inteprinderii de Executie si Exploatare a Imbunatatirilor Funciare Salaj. Marc a racolat informatori in aceasta intreprindere pentru a afla  “starea de spirit a personalului muncitor”. Securistul Marc urmarea cu interes orice informatie care viza fuga unor persone in Occident, cultele religioase sectante (neoprotestante), dar si persoanele care ascultau postul de radio Europa Libera. O alta preocupare draga lui Tibi Marc era supravegherea cetatenilor de etnie maghiara cu inclinatii iredentiste, adica cei care doreau ruperea Ardealului de Nord din teritoriul Romaniei.

Conform relatarilor de presa pe care Tiberiu Marc nu le-a negat niciodata, tanarul ofiter de securitate l-a supravegheat informativ pe scriitorul salajean Ioan-Gheorghe Hada, deoarece acesta voia sa mearga la Bucuresti intr-o audienta la Nicolae Ceausescu pentru a scrie o lucrare de evocare a personalitatii liderului comunist. Din documentele CNSAS, reise ca Tibi Marc era un ofiter deosebit de abil in a-si racola sursele. Astfel, Marc reusise sa racoleze chiar pe seful unei ferme de fazani din localitatea salajeana Panic. La aceasta ferma veneau cetateni straini in diverse vizite, care trebuiau sa fie la randul lor urmariti informativ.

La Revolutie, lumea ofiterului Tiberiu Marc s-a sfarsit. Timp de 10 ani ofiterul a ocupat diverse functii de director economic la mai multe companii din Salaj. Economistul Marc s-a adaptat excelent la democratie. In 2000, Marc a intrat in Partidul Social Democrat iar in 2001 a ajuns prefectul judetului Salaj in plina guvernarea PSD a lui Adrian Nastase. Cu abilitate de ofiter, Tibi Marc a preluat sefia organizatiei PSD din Salaj, iar in 2004 a devenit presedintele Consiliului Judetean. De atunci, ardeleanul nu a mai lasat puterea din mana. Desi este seful de judet cu cea mai mare vechime in functie din Transilvania, fiind si singurul lider PSD cu o asemenea functie intr-o regiune a tarii dominata de liberali si PDL, Tibi Marc este extrem de discret. La Salaj politica si afacerile se fac in tacere si pe treaba buna.

Marc si-a creat in Salaj o structura de putere iesita din comun. O retea prin care castiga alegerile fara probleme. Legenda sa de fost ofiter de Securitate face ca nimeni sa nu-i sufle in ciorba. La nivel local nu are rival din punct de vedere politic. Controleaza in mod direct pe toti sefii de structuri deconcentrate din judet: mana sa dreapta este seful Inspectoratului Judetean de Politie, Iosif Ghiurca.
Un alt locotenent al lui Tibi Marc este verisorul sau, Laurentiu Butiri, seful Directiei de Finante. Marc controleaza asadar in mod direct politia si finantele. Orice adversar poate fi ingenuncheat fara probleme. Interesant este ca atat Ghiurca cat si Butiri au fost pastrati in functii si pe timpul guvernarii PDL, desi se stia ca sunt apropiatii lui Marc.

Surprinzator la politicianul Tibi Marc este tocmai lipsa sa de calitati politice: nu are charisma, nu are proiecte importante pe care sa le fi pus in practica, timp de noua ani desi s-au mai reabilitate cateva drumuri in judet. Cu toate acestea, Tibi Marc a fost ales de trei ori la rand sef al judetului, cu voturile salajenilor din mediul rural. Marc reprezinta in mentalul colectiv imaginea vechiului secretar de judet al Partidului Comunist Roman. Pentru salajeni a fi fost ofiter de Sercuritate este o calitate, nu un defect. Ironia sortii este ca figura cea mai ilustra a vietii politice dupa 89, Corneliu Coposu, liderul Partidului National Taranesc, cel care a facut ani grei de puscarie din cauza Securitatii, este nascut tocmai in judetul Salaj.

Un popor care uita cine i-au fost tortionarii, ii uita pe cei care le-au bagat familiile la puscarie, ii uita pe cei care i-au supravegheat si inregistrat. Acel popor, acei oameni, vor ajunge sa fie condusi tocmai de acei tortionari. Si inca un amanunt: nu intamplator judetul Salaj este printre cele frumoase, dar sarace din Romania: aici se afla patru paturi in spitalul judetean pentru bolnavii de diabet, desi in tot Salajul exista 10.000 de diabetici…

Sursa foto si text: realitatea.net


1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *