Tensiuni intre Germania si Grecia

grecia

Germania a respins cererea venita din Grecia pentru extinderea programului de asistenta financiara, precizand ca oferta elenilor nu indeplineste conditiile zonei euro.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al ministrului de Finante de la Berlin, Martin Jaeger, citat de Bloomberg.

„Guvernul grec incearca sa obtina o finantare fara sa indeplineasca conditiile din actualul program de salvare”, a precizat oficialul neamt.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a precizat ca propunerea Greciei poate fi o baza pentru gasirea unui „compromis rezonabil”.

Ce cuprinde cererea Greciei

Grecia a cerut, joi, in mod oficial, extinderea cu sase luni a actualului program de asistenta, pe care l-a incheiat cu creditorii internationali.

Este o mare concesie din partea Guvernului de la Atena, condus de Alexis Tsipras, relateaza Reuters.

Initial, premierul elen a anuntat ca vrea un nou acord, care sa nu includa masurile de austeritate la care a fost supus poporul pana acum.

Insa actualul program de asistenta financiara expira la finalul lunii, asa ca Grecia are nevoie urgenta de bani.

Ministrii de Finante din zona euro (Eurogroup) se vor intalni vineri dupa-amiaza la Bruxelles pentru a analiza cererea, a precizat seful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

In aceste conditii, a crescut posibilitatea sa se ajunga la un acord ca va tine Grecia in zona euro si va conduce la evitarea falimentului.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters ca Atena a cerut o extensie a programului actual, la care insa vrea sa aduca modificari majore.

Grecia a fost de acord sa pastreze balanta fiscala pe parcursul celor sase luni, sa adopte reforme pentru a lupta impotriva evaziunii si a coruptiei, dar si sa rezolve „criza umanitara” si sa dea avant cresterii economice.

In documentul consultat de sursa citata se arata ca elenii sunt de acord sa isi indeplineasca obligatiile financiare fata de creditorii sai, sa recunoasca programul actual drept cadrul de baza al negocierilor si sa renunte la deciziile unilaterale care ar putea sa submineze tintele fiscale.

Extrem de important este faptul ca a acceptat ca aceasta extindere a programului sa fie monitorizata de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International, o decizie total opusa fata de declaratiile lui Tsipras, care a promis ca va elimina influenta „troikii” fata de statul elen.

Perioada de sase luni va fi folosita pentru a renegocia un alt program pe termen lung, care va avea ca scop recuperarea economica a tarii si implementarea unor masuri necesare pentru reducerea uriasei datorii pe care o are Grecia.

Insa celelalte state din zona euro au precizat ca se va vorbi despre acest lucru doar dupa ce Atena isi va indeplini promisiunile din programul actual, printre care se numara si atingerea unui surplus bugetar de 3% din produsul intern brut.

Inainte de intalnirea de vineri, oficialii din zona euro vor discuta despre cererea Greciei de extindere a programului de asistenta financiara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *