TAMAS SANDOR, omul-steag din fruntea CJ COVASNA

tamas-sandor-omul-steag-de-la-cj-covasna

Statul roman se afla in fata unei crize de autoritate fara precedent in judetele Harghita si Covasna. Presedintii consiliilor judetene din Secuime, alaturi de primari, sfideaza Guvernul Romaniei, reprezentat in teritoriu de institutia Prefectului.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, arboreaza steagul asa-zisului Tinut Secuiesc pe sediul institutiei, la fel procedeaza si primarul orasului Sfantu Gheorghe, dar si alti primari de localitati. Practic, liderii politici maghiari din judet nu recunosc suveranitatea statului roman in acest teritoriu.Desi gestul de a arbora un drapel pe o primarie pare la prima vedere unul nevinovat, semnificatia simbolica este devastatoare pentru autoritatea Guvernului, arata ca statul roman este unul slab si nu tine la identitatea sa.

Seful de la Covasna, Tamas Sandor, este teoretic unul dintre liderii UDMR. Insa, Tamas Sandor face jocurile extremistilor maghiari, avand legaturi directe cu acestia si cu fundatiile prin care sunt finantate miscarile de autonomie ale Secuimii. Oficial, conducerea UDMR, prin vocea presedintelui Kelemen Hunor, este rezervata atunci cand se discuta despre autonomia Tinutului Secuiesc. Din cand in cand, din motive electorale, liderii UDMR mai dau drumul discursului nationalist, dar nu depasesc un nivel al bunului simt. Exista insa alte doua partide maghiare cu discursuri extrem de agresive, chiar extremiste. Este vorba de Partidul Popular Maghiar din Transilvania si de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Dupa cum se observa din denumire, cele doua partide sunt formatiuni strict regionaliste, spre deosebire de ele UDMR reprezinta, cel putin teoretic, interesele tuturor maghiarilor din Romania. In paranteza fie spus, al doilea oras din lume cu populatie maghiara dupa Budapesta, este tocmai Bucuresti, capitala Romaniei…

Revenind la Tamas Sandor -presedintele CJ Covasna-, acesta a cerut tuturor primarilor de localitati din judet sa arboreze drapelul secuiesc pe fatada primariilor. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a dat in judecata Consiliul Judetean si i-a obligat pe primari si pe Tamas Sandor sa respecte legea, steagurile secuiesti fiind date jos. Lupta surda intre Prefectura si liderii maghiari continua. Tamas Sandor a obtinut dreptul a instala peste tot in judet placute bilingve pentru toate institutiile din judet. Tamas Sandor este un apropiat al lui Toro Tibor, considerat ca fiind politicianul maghiar cu unul dintre cele mai extremiste discursuri cand vine vorba de autonomie. Toro Tibor este presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania si seful fundatiei maghiare Jakabffy Elemér, cu sediul la Cluj Napoca. Tamas Sandor este si el vicepresedinte al acestei fundatii, care se ocupa cu diverse finantari ale unor evenimente si proiecte politice si culturale ale comunitatii maghiare. Aceasta fundatie este finantata din bani publici de la Primaria Cluj Napoca sau de la Administratia Nationala a Fondului Cultural.

Este cat se poate de clar ca liderul UDMR Tamas Sandor este de fapt un apropiat al gruparilor extremiste din sanul comunitatii maghiare. Seful judetului Covasna este poreclit “omul steag”, pentru insistenta cu care se lupta pentru a arbora drapelul Tinutului Secuiesc. Acest drapel este inainte de toate un drapel de lupta al vechilor formatiuni militare ale secuilor.

Tamas Sandor si-a facut studiile superioare, asemenea majoritatii politicienilor maghiari, la Budapesta, fiind absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Eötvös Loránd”, in anul 1995. Este un apropiat al Bisericii Reformate, el fiind consilier al eparhiei reformate de la Piatra Craiului. Episcopul acestei eparhii a fost pana in 2009 tocmai Laszlo Tokes, cel mai radical politician maghiar din Romania, presedintele partidului Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Laszlo Tokes si Toro Tibor, cei doi politieni radicali sunt mentorii politici al presedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor. Dupa ce si-a terminat studiile la Budapesta, acesta a fost promovat deputat UDMR in trei legislaturi, timp de 12 ani, pana in anul 2008. Apoi a preluat sefia CJ Covasna. Detine o avere demna de un grof maghiar, are numeroase suprafete de teren – peste 10 hectare, o vila de mari dimensiuni si conturi de zeci de mii de euro.

In final pot face o singura observatie: in timp ce la Bucuresti se vorbeste despre regionalizare si autonomie, o bucata din Romania a fost practic confiscata politic si simbolic de liderii maghiari. Un stat cu politicieni slabi, asa cum avem noi, va plati pretul: va deveni un stat minor si fara importanta.

Sursa foto si text: realitatea.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *