Super-imunitatea parlamentarilor a fost respinsa

camera deputatilor, modificare regulament, respinsa, valeriu zgonea, super imunitate parlamentari, pnl

MODIFICAREA REGULAMENTULUI Camerei Deputatilor a fost respinsa miercuri de deputati, cu 186 voturi “pentru”, patru voturi “ïmpotriva” si 108 abtineri.

Fiind vorba despre o lege organica, erau necesare 198 voturi favorabile pentru aprobare. Modificarile propuse prevedeau ca revocarea presedintelui Camerei Deputatilor se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventiva sau de retinere trebuie sa fie motivata “in fapt si in drept”.

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, si-a exprimat speranta ca, intr-o zi, colegii sai de la opozitie sa inteleaga eroarea in care au fost cand au respins modificarile la regulament.

“Dumnezeu spune sa te feresti de prieteni ca de dusmani are cine. Am crezut ca exista o ratiune si o logica in declaratiile pe care le faci, fie ca esti partid de opozitie, fie ca esti partid de guvernare, fie ca esti un partid european si nu esti nici la guvernare nici la opozitie. Am crezut ca atunci cand mergi la televizor si spui — noi credem ca am gresit in perioada in care guvernam si cele 12 decizii ale Curtii Constitutionale trebuie sa le punem in Regulament, nu mai trebuie sa avem zone negre, gri in care nu intelegem cand ne intalnim, cand stabilim, cine stabileste sanctiunea conflictului de interese sau incompatibilitatii, cand se ridica imunitatile si in cat timp, ce faci in sesiune, ce nu faci in sesiune. Sper ca intr-o zi sa intelegeti eroarea in care ati fost astazi”, a spus VALERIU ZGONEA dupa respingerea in plen a proiectului de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca a auzit toti liderii care au vorbit de angajamente luate in fata ambasadelor, in fata televiziunilor pe lupta anticoruptie, iar cand a venit vorba despre Regulament “toata lumea s-a intalnit, au discutat, dupa care au zis: «as vrea, dar nu se poate»”.

“Astazi am vrut sa aratam oamenilor cine, in ultimii zece ani, nu a vrut sa modificam Regulamentul. Nu eu sunt cel care spun, ci istoria care a ramas in stenograma. Imi pare rau sa spun, PNL, am un respect profund pentru el, am lucrat cu el, dar vad in ultima perioada o schimbare radicala si o diferenta intre discurs si realitate pe care nu o inteleg. Cand suntem seriosi? Cand mergem la televizor sau cand venim aici si votam pe dos? Presa va spune ca parlamentarii de la Camera nu vor transparenta si predictibilitate in ridicarea de imunitati, conflict de interese sau incompatibilitati, va spune: «Camera nu vrea sa aiba un raport cu Guvernul pentru ca nu intereseaza», «Camera nu vrea sa puna cele 12 decizii in concordanta prin Regulament»”, a mai afirmat VALERIU ZGONEA.

Deputatul UDMR MARTON ARPAD a precizat ca UDMR considera ca majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar ca s-a limitat dreptul la cuvant al deputatilor. “Dreptul la cuvant ne-a fost taiat, noi ne-am inteles. Nu este in interesul parlamentarismului si politica de pumn in gura a majoritatii nu a dat roade de data aceasta”, a spus MARTON ARPAD.

Liderul deputatilor PNL, LUDOVIC ORBAN, a spus, la randul sau, ca regulamentul a fost respins din cauza unei “incapatanari” de a amana aceasta dezbartere pentru o saptamana. “Din pacate, s-a respins regulamentul din cauza unei incapatanari de a amana dezbaterea cu o saptamana. Dezbaterea a fost jenanta, nimeni nu a inteles despre ce este vorba, e pacat de partile bune. Suntem dispusi sa ne asezam la masa sa discutam”, a afirmat LUDOVIC ORBAN.

La randul sau, liderul deputatilor PSD, MARIAN NEACSU, a apreciat ca motivele invocate de deputatii UDMR si PNL care s-au abtinut la vot reprezinta “doua incercari jenante de a sustine motive care nu exista”.

“Nu s-a dorit transparenta pentru ca nu v-a impiedicat nimeni sa vorbiti, n-ati dorit ca deciziile Curtii Constitutionale sa fie prinse si nici transparentizarea procedurilor in cazul cererilor justitiei. Este un santaj minor, mi-ati votat doar doua din cinci. Vom relua discutiile, nu au fost duse la bun sfarsit pentru niste ambitii stupide”, a spus Neacsu.

Votul a avut loc dupa ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentara, eliminand faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuie sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate “in fapt si in drept”, punand in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Regulamentul respins mai prevedea si termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat Comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in cinci zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

O modificare a regulamentului care a cazut la vot prevedea ca presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.

Regulamentul instituia si ora prim-ministrului o data pe luna, la inceptul fiecarei luni calendaristice si faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine unu la suta din indemnizatia bruta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *