Statul Islamic si restrictiile impuse femeilor

Sahel Al-Mourabitoune, roman rapit, burkina faso, revendicare, teororisti

Femeile aflate in zonele din Siria si Irak controlate de Statul Islamic sunt disperate din cauza restrictiilor care le-au fost impuse, atat in ceea ce priveste libera miscare, cat si in vestimentatie.

Regulile aspre impuse de politia religioasa a ISIL le provoaca multa suferinta musulmanilor moderati, care nu au decat sa se conformeze, se arata intr-un reportaj The Guardian.

Locuitorii din orasele Mosul, Raqqa si Deir el-Zour le-au descris jurnalistilor, prin telefon sau prin Skype, cum este viata femeilor sub stapanirea Statului Islamic. Ele sunt obligate sa aiba in permanenta un barbat insotitor, denumit mahram, sa fie acoperite cu doua straturi de voal si sa poarte manusi.

Femeile si-au marturisit suferinta dupa ce ISIL a publicat un manifest in care clarifica „realitatile vietii si existentei sacre a femeilor din Statul Islamic”.

Documentul prevede ca fetele se pot marita de la varsta de noua ani, iar femeile au voie sa iasa din casa doar in situatii exceptionale. In plus, ele trebuie sa fie mereu „ascunse si acoperite de voaluri”.

Sama Maher, o tanara de 20 de ani care locuieste in Raqqa, a fost retinuta de mai multe ori de catre politia religioasa a ISIL, cunoscuta sub numele de Hisbah, pentru ca a incalcat regulile emise de jihadisti.

„Este interzis ca orice femeie din Raqqa sau Deir el-Zour sa mearga pe strada fara un mahram, un gardian barbat. E o mare problema pentru mine, intrucat eu nu am niciunul, suntem doar cinci surori”, a dezvaluit ea, adaugand ca Statul Islamic a inchis toate universitatile din regiunile controlate.

„A trebuit sa renunt la studiile universitare din Alep, pentru ca nu mai am voie sa circul de una singura, cum faceam inainte”, a precizat tanara.

Daca femeile nu se conformeaza, barbatii gardieni sunt pedepsiti. Ele trebuie sa poarte voaluri negre, din doua straturi, dar si o roba creata special de Statul Islamic, care considera ca vechile vesminte musulmane lasa sa se vada forme ale corpului.

Initial, femeile musulmane s-au impotrivit ordinelor ISIL, insa au acceptat cand au realizat ca, daca se opun, pot fi batute, umilite si amendate, iar sotii lor ar putea si, de asemenea, pedepsiti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *