SRI „asculta” de doua ori mai multe telefoane decat FBI!

ccr, DECIZIE DEFINITIVA, CURTEA CONSTITUTIONALA, SRI, INTERCEPTARI,

Raportul de activitate al SRI pe anul 2014 a scos la iveala faptul ca Romania a devenit un stat politienesc ce se indeparteaza de standardele democratice. Primul exemplu este dat de faptul ca in Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica ca Statele Unite, SRI asculta pe „securitate nationala” de 2 ori mai multe telefoane ca FBI, arata o analiza realizata de Romanian Community Coalition.

In 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori, in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara, la o populatie de 319 milioane.

Datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Luand in calcul atat interceptarile pe securitate nationala, cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari.

Numarul de interceptari facute de SRI pe „securitate nationala” sunt facute in baza Legii 51/1991 si au ca obiect infractiuni ce intra in categoria spionaj, tradare, amenintari teroriste. Pe perioada 2005-2013, numarul interceptarilor pe „securitate nationala” facut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a intelege evolutia acestor interceptari pe „securitate nationala” facute de SRI e binevenita o comparatie cu numarul de interceptari similare facut de FBI in SUA.

Interceptarile legate de spionaj si terorism sunt facute de FBI in baza legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), data in 1978. Aceeasi lege prevede ca Departamentul de Justitie al SUA trebuie sa dea anual un raport in fata Congresului unde sa relateze cate cereri de interceptare s-au facut in baza acestei legi.

Sursa text si foto: Romanian Community Coalition


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *