Sotia lui DECEBAL FAGADAU, traducatoarea combinatiilor lui MAZARE si STRUTINSKY

monica gaitanidis fagadau, DECEBAL FAGADAU, SORIN STRUTINSKY, RADU MAZARE, HOTEL HILTON, TRADUCATOARE, PRIMARIE CONSTANTA, PSD, CANDIDAT PSD, ALEGERI LOCALE 2016

In octombrie 2012, Radu Mazare anunta ca, in Portul Tomis, va fi construit un hotel Hilton. „Investitia a fost inceputa de un italian acum sase sau sapte ani… el n-a mai fost lasat de sotie sa vina in Romania, fiindca avea patru amante si, ca atare, a stopat lucrarile.

Cladirea existenta, asa cum a fost lasata, a fost preluata de o companie turceasca si una din Cipru, care au semnat un contract cu Hiltonul. In portul Tomis, pe structura respectiva se va finaliza, ca investitie privata, un hotel Hilton, repet, contract semnat. Mi-a fost adus la cunostinta, au venit investitorii, mi-au prezentat contractul cu Hiltonul.” – spunea Mazare in presa locala.

O serie de documente oficiale intrate in posesia Constanta.ro arata ca singurul cipriot implicat in proiectul Hilton, care putea veni la Mazare pentru a-i prezenta contractul cu grupul american, era chiar statornicul sau partener de afaceri, Sorin Strutinsky. In proiect nu este implicata nici o companie turceasca, ci doar un cetatean roman de etnie turca nascut in Navodari si o tataroaica nascuta in Murfatlar. Italianul pe care nu l-ar mai fi lasat sotia sa vina in Romania, pentru ca ar fi avut patru amante, in realitate traia „in regim de separare a bunurilor” si avea 67 de ani. In schimb era asociat cu un alt italian, mai aplecat spre dorintele familiei sale, numai ca acesta avea 72 de ani. Vorbele lui Mazare nu arata, in nici un fel, situatia existenta in actele oficiale, ci mai degraba trag o perdea de fum peste o afacere cu date financiare de-a dreptul spectaculoase.

Epoca „Satu&Fase”

Prima FIRMA implicata in proiectul Hilton, pe numele ei Satu&Fase SRL, a fost infiintata in iulie 2000 de cetatenii italieni Santoni Tullio (49,5%) si Segata Fausto (45,5%) si romanca Rodica Ungureanu (1%) din Eforie Sud. Actele de infiintare au fost depuse la ORC de doamna din Eforie Sud, in baza unei procuri notariale, semnate de cei doi italieni si de traducatorul lor, cetateanul romano-italian Cristian Serghie, nascut si el in Eforie Sud. In iulie 2001, Ungureanu se retrage din FIRMA, iar procentul ei se imparte, pe din doua, catre italieni. Un an mai tarziu, Satu&Fase semneaza un contract de concesiune cu Primaria Constanta, pentru o suprafata de 1924,47 mp in Portul Tomis, in vederea construirii unui hotel. Constructia a fost demarata in iulie 2002. Dupa turnarea fundatiei, firma a cumparat terenul de la Primaria Constanta, cu 309.750 de dolari. In momentul perfectarii actelor, italienii s-au retras din firma si au cesionat partile sociale catre romanca Ioana Gabriela Damaschin. Aceasta a fost inscrisa in Registrul Comertului pe 26 martie 2003. Dupa doar doua zile, pe 28 martie 2003, Damaschin a cesionat partile sociale, in regres, catre Segata Fausto(foto) si catre Santoni Construzioni SpA Italia, firma detinuta de Santoni Tullio si fratii sai, Nicola si Silnavo. De ce au bagat-o italienii pe Damaschin pentru doar doua zile in firma lor? Ei bine, la acel moment operau efectele Legii 54/1998 privind circulatia juridica a terenurilor, care interzicea strainilor sa incheie contracte de vanzare-cumparare a terenurilor in Romania.

Intra in scena off-shore-ul Socorota Ltd

In 2005, Satu&Fase a inceput o serie de litigii civile cu firmele pe care le angajase ca sa construiasca hotelul. In acel context, constructia a fost trecuta in conservare, la stadiul de schelet din beton si otel. Dupa ceva timp, pe 1 iulie 2006, italienii s-au retras cu totul din firma romaneasca, in urma unui contract de vanzare-cumparare de parti sociale incheiat cu off-shore-ul cipriot Socorota Ltd. Prin acel contract de pomina, „cipriotii” se obligau sa plateasca 1.400.000 de euro, pana la 31 august 2006. Un an mai tarziu (pe 1 mai 2007), partile au incheiat un act aditional, prin care pretul contractului a fost diminuat la 200.000 de euro, invocandu-se faptul ca doua terenuri apartinand SC Satu&Fase SRL aveau inscrise litigii in cartea funciara. La momentul preluarii firmei constantene, Socorota Ltd era reprezentata de Cristian Serghie, romanul care ii tradusese pe italieni inca de la venirea lor in Romania. Pe 14 august 2006, Serghie a dobandit un rol mai oficial, decat acela de traducator, fiind cooptat, cu 1%, in Satu&Fase SRL. Pe de alta parte, romanul  si-a pierdut calitatea de reprezentant al Socorota, care a fost atribuita, de actionarii anonimi ai firmei cipriote, spaniolului Alberto Mas Vila. Un an mai tarziu, acesta din urma a devenit directorul pentru Romania al grupului spaniol Grand Via, implicat in constructia unui ansamblu rezidential in Constanta. Serghie a ramas director general la Satu&Fase, calitate in care a vandut bunurile imobiliare ale societatii fondate de italieni. Terenul si scheletul din Portul Tomis au ajuns la SC Astera Consulting SRL. Sediul social a fost cumparat, cu neverosimila suma de 420.000 de euro, de SC Sisteme Internationale de Afaceri SA – FIRMA detinuta de Gheorghe Valentin Ionescu, fost coleg de facultate cu Radu Mazare, concesionar al Portului Tomis si coinculpat in dosarul retrocedarilor. Sub mandatul lui Serghie, o parte din documentele oficiale ale firmei au fost redactate de Marius Mocanu-Caraiani, avocatul Primariei Constanta, si depuse la ORC de Teodor Mihai Abalaru, consilier juridic la SC Sisteme si, totodata, sotul Corinei Scaeteanu, actualmente procuror la DNA Constanta.

Epoca Astera Consulting SRL

Asa a ajuns proiectul din Portul Tomis in portofoliul Astera Consulting SRL. La baza, aceasta FIRMA a fost infiintata de femeile de afaceri Mihaela Elvira Chiriac si Gabriela Craciun, in data de 7 septembrie 2006 – exact in perioada in care Serghie incepuse sa vanda bunurile imobile ale Satu&Fase. In noiembrie 2006, in firma a fost cooptata si o a treia doamna, respectiv Mariana Corcescu. Dar nu pentru mult timp. Astfel, pe 20 decembrie 2006, cele trei asociate isi vand partile sociale cu 5000 de euro catre firma cipriota Owenton Overseas Co Ltd. Acest off-shore avea sa mai investeasca si alte sume in Romania, asociindu-se chiar cu Cristian Serghie, in SC Owen Five SRL, o firma care are sediul in cladirea care adaposteste acum clinica Pozimed si care anterior a fost sediul PSD, iar inainte de 1989 a fost Hotelul Astoria al Partidului Comunist Roman. Actul aditional de cooptare a off-shore-ului in Astera Consulting SRL a fost depus la ORC Constanta de consilierul juridic Teodor Abalaru, cel care, in paralel, depunea inscrisuri si pentru Satu&Fase.

Prima miscare a noului patron cipriot de la Astera a fost aceea de a-l numi administrator al firmei romanesti pe numitul Nadir Bactali, cetatean roman nascut in orasul Navodari si domiciliat in Spania. A doua miscare, mult mai spectaculoasa, s-a petrecut pe 26 martie 2007, cand Owenton a decis sa majoreze capitalul social de la Astera, cu 3.400.000 de euro. Suma a fost trasferata, pe bucati, in doua conturi deschise de Astera la Piraeus Bankarrow 10x10 Sotia lui DECEBAL FAGADAU, traducatoarea combinatiilor lui MAZARE si STRUTINSKY, respectiv la alte banci.

Cum au vandut cipriotii jumatate din Astera cu 5,5 milioane de euro

Dupa mai putin de o luna, pe 17 aprilie 2007, cipriotii au facut deja un megaprofit, vanzand 50% din Astera Consulting cu fabuloasa suma de 5.500.000 de euro. Valoarea nominala a partilor sociale vandute era de 1.700.000 de euro plus 100 de lei, insa cipriotii au incasat 5,5 milioane de euro. Cumparator, in aceste conditii aparent inrobitoare, s-a intamplat sa fie Inverces RO SRL, o FIRMA detinuta de cetateanul spaniol Jose Javier Correa Moreno si de romanca, nascuta in Murfatlar, Leila Ablachim. In timp ce cumpara, cu o mana, de la off-shore-ul care avea sa se mute, prin Owen Five SRL, chiar in fostul sediu al PSD-ului, Ablachim platea, pe 1 septembrie 2007, cu alta mana, sponsorizari electorale catre PDL, cum atesta chiar Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 253 din 01.04.2008. A sponsorizat mai mult decat presedintele de atunci, Mircea Banias, si decat actualul presedinte Gigi Chiru. Asa, ca sa manance toata lumea!

Dupa toate invartelile de milioane de euro, Astera si-a conturat drumul in afaceri, inscriindu-si la Cartea Funciara dreptul de proprietate asupra scheletului din Portul Tomis si a terenului de sub acesta. Ani de zile, in actele firmei de la Registrul Comertului nu au mai aparut decat modificari ale sediului social.

Investitorul Strutinsky

Totusi, in 2012, avea sa se intample un fapt spectaculos in istoria firmei. Pe 29 mai a anului mentionat, imputernicitul Abalaru a depus la Registrul Comertului, spre mentionare, o hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor SC Astera Consulting SRL, prin care in societate era cooptat un alt off-shore cipriot, pe numele sau Perceptual Intertradearrow 10x10 Sotia lui DECEBAL FAGADAU, traducatoarea combinatiilor lui MAZARE si STRUTINSKY Ltd. In hotarare se arata ca asociatul Owenton Overseas Co Ltd a cesionat partile sale sociale, respectiv 50%, catre Perceptual, la valoarea lor nominala de 1,7 milioane de euro plus 100 de lei. Totodata, s-a modificat obiectul principal de activitate in „hoteluri si alte facilitati de cazare”. Pe 25 iulie 2012, sotul procuroarei a cerut inscrierea modificarilor in Registrul Comertului, depunand toate actele emise de autoritatile cipriote, pentru Perceptual, in limba engleza, si versiunea lor tradusa si apostilata de traducatorul autorizat MONICA GAITANIDIS FAGADAU, nimeni alta decat sotia viceprimarului Constantei, DECEBAL FAGADAU. Totodata, a fost depusa o declaratie notariala data de STRUTINSKY GABRIEL SORIN, in calitate de asociat unic la Perceptual Intertradearrow 10x10 Sotia lui DECEBAL FAGADAU, traducatoarea combinatiilor lui MAZARE si STRUTINSKY Ltd, ca aceasta societate indeplineste conditiile legale pentru a indeplini calitatea de asociat la SC Astera Consulting SRL. Acelasi STRUTINSKY declara ca indeplineste conditiile legale si accepta numirea ca reprezentant al Perceptual Intertrade Ltd la SC Astera Consulting SRL. Pe 13 august 2012, Registrul Comertului a respins cererea de INREGISTRARE, pe motiv ca: „in cazierul d-lui Strutinsky Gabriel sunt inscrise fapte prevazute in art.2 alin.2 din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal”. In aceste conditii, juristul Abalaru a depus o noua cerere, eliminand declaratia notariala a lui STRUTINSKY. Prin Rezolutia 524474 din 4 octombrie 2012, modificarile au fost inscrise in Registrul Comertului si astfel off-shore-ul lui STRUTINSKY a devenit asociat cu 50% din Astera Consulting SRL si din proiectul Hilton. Dupa doar trei saptamani, pe 26 octombrie, asociatul din alte afaceri al lui STRUTINSKY, RADU MAZARE, iesea la rampa, in calitatea sa oficiala de primar al Constantei, sa ne anunte ca o companie turceasca si una cipriota vor aduce Hiltonul in Constanta. Dar ce investitori au venit la el? Turcul Nadir din Navodari si cipriotul Sorinakis?

Sursa text: constanta.ro

In urmatorul articol va vom prezenta adevarata fata a slugoiului DECEBAL FAGADAU, omul tripletei RADU MAZARE – NICUSOR CONSTANTINESCU – SORIN STRUTINSKY, candidatul PSD care vrea sa ramana si urmatorii patru ani la PRIMARIA CONSTANTA in functia de edil!


3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *