SORIN OPRESCU, retinut de DNA! Cum lua MITA primarul general. Update

GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS, NATIONAL ARENA INCHISA, SORIN OPRESCU, DEZVALUIRI, AFACERI NECURATE SORIN OPRESCU, TRAGEDIE CLUB COLECTIV

DNA l-a retinut sambata noapte pe Sorin Oprescu, acuzat ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie.

UPDATE„Grupul bine organizat” din primarie primea doua treimi din profitul brut obtinut de diferiti executanti din contractele cu PMB, arata DNA intr-un comunicat de presa. Cei 25.000 de euro cu care a fost prins Sorin Oprescu erau parte a unei mite de 60.000 de euro pretinsi de edil si de un apropiat al acestuia din primarie de la cei patru denuntatori din dosar.

Cum spun procurorii DNA ca functiona gruparea din Primaria Capitalei:

„In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Sorin Oprescu.

Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru primarul Sorin Oprescu.

La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti.”

UPDATESorin Oprescu a primit bani marcati, sub supraveghearea procurorilor, care insa nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat in posesia banilor, pentru ca la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau sa stie despre dosarul lui Sorin Oprescu, pentru ca ar fi putut divulga informatii altor suspecti, au declarat surse judiciare.

Astfel, Sorin Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori. Sorin Oprescu a plecat sambata noapte catre un alt suspect cercetat in dosar pentru a-i remite o parte din suma primita ca mita, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun sa-l retina pe Sorin Oprescu si l-au oprit in trafic, nu departe de locuinta sa de la Ciolpani. Potrivit surselor citate, o parte din banii primiti mita de Sorin Oprescu au fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta sa. Toti banii marcati au fost gasiti si recuperati de anchetatori.

Procurorii anticoruptie spun ca edilul Sorin Oprescu lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. La Sorin Oprescu acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice se fac perchezitii, iar la sediul Directiei sunt adusi angajati PMB pentru audieri.

Stire initiala

Sorin Oprescu, a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, la ora 00.33, iar DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale, primarul capitalei fiind acuzat de luare de mita.

Potrivit procurorilor, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Un comunicat DNA arata ca astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Sorin Oprescu.

„Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar”, informeaza sursa citata.

Conform DNA, duminica, „in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti.”

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Primarului Sorin Oprescu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca acesta sa fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, mai transmite DNA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *