Scandal cu studenti marocani la UMF Iasi

umf iasi

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a vorbit miercuri seara, dupa o vizita la UMF Iasi, despre „o frauda la nivelul personalului administrativ” al universitatii cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini si a precizat ca vor fi sesizate organele de urmarire penala, iar rectorul institutiei, Dragos Pieptu, si-a anuntat demisia din functie.

„Este o frauda la nivelul personalului administrativ al UMF Iasi, care a facut o frauda cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini, cu punctajele. Vor fi sesizate, daca nu s-au autosesizat deja, si organele de urmarire penala”, a declarat jurnalistilor ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa vizita la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi.

In acelasi context, Dragos Pieptu a anuntat ca noul rector va fi ales de membrii Senatului UMF Iasi. Conform acestuia, pana pe 26 octombrie, va fi facuta reevaluarea a 951 de dosare ale studentilor straini inscrisi in primul an si care isi platesc scolarizarea.

„Erori care au viciat clasamentul final”

Masura a fost luata, conform reprezentantilor UMF Iasi, „dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor”.

Pe 5 octombrie, UMF Iasi a anuntat lista studentilor inscrisi in primul an la programele de studiu in limbile engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar, iar, pe 15 octombrie, UMF Iasi a publicat o alta lista, mult mai scurta.

Nemultumiti fiind, 45 de studenti marocani, care nu s-au mai regasit pe listele UMF Iasi, s-au plans Ministerului de Externe din Maroc.

Ambasadorul Romaniei la Rabat a avut, pe 19 octombrie, o intrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe si al Cooperarii din Maroc pe tema situatiei studentilor marocani exclusi de pe lista candidatilor admisi la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.

Potrivit unor precizari ale MAE, studentii fusesera admisi cu suportarea personala a cheltuielilor de studii.

„Urmare a elementelor semnalate de Ambasada Romaniei la Rabat, dar si de Ambasada Regatului Maroc la Bucuresti, MAE a intreprins demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si pe langa Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iasi, raspunsul acestora fiind comunicat partii marocane.

MAE precizeaza ca are cazul in atentie, dar nu are competente de solutionare, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice”, se arata in comunicatul MAE.

Dosare reevaluate

Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a anuntat, marti, ca procesul de inmatriculare a studentilor straini care isi platesc scolarizarea a fost intrerupt „dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor”, iar Senatul Universitatii a decis, in sedinta din 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor „urmand ca in maxim o saptamana sa fie publicata lista finala a candidatilor admisi”.

Potrivit comunicatului de marti, conducerea Universitatii „a semnalat imediat aceste erori” Ministerului Educatiei, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate. Totodata, in paralel, conducerea UMF Iasi a demarat propria ancheta interna, iar institutia preciza ca va face „publice rezultatele celor doua anchete imediat ce ele vor fi finalizate”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *