Romanii protesteaza la sediul BNR fata de aprecierea francului

bnr-apreciere-franc-elvetian

Zeci de romani protesteaza, joi seara, in fata sediului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fata de aprecierea neasteptata a francului elvetian, care conduce inevitabil la cresterea ratelor pentru cei care au imprumuturi in aceasta valuta.

Manifestarea are loc in contextul in care moneda din Tara Cantoanelor a urcat intr-o singura zi la 4,3287 lei/unitate, de la 3,7415 lei/unitate. Pe piata interbancara, francul elvetian a ajuns chiar la 6,5 lei/unitate.Protestantii sunt nemultumiti de faptul ca sunt impovarati de ratele de la banci, arata Realitatea Tv.

Pentru o rata de 500-600 de franci pe luna, cresterea este de 300-350 de lei de pe o zi pe alta, conversia fiind calculata in functie de cotatia BNR de miercuri, respectiv cea de joi. Buna desfasurare a protestului e asigurata de o echipa de jandarmi, prezenta la fata locului, potrivit Romania Tv.

Peste 150.000 de romani au credite in aceasta moneda, iar consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat ca ei reprezinta 5% dintre toti cei care au credite. Aprecierea francului a fost cauzata de decizia bancii centrale elvetiene (BNS), care a hotarat sa renunte la plafonul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro, explicand ca este nerentabil.

Cu alte cuvinte, institutia a ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa mentina moneda locala la o cotatie artificiala. In plus, actiunea nu era nici ieftina, deoarece cheltuia sume mari din rezervele monetare pentru a pastra acest prag. La scurt timp dupa anunt, francul a tasnit in sus. El a ajuns la un nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. Apoi au mai urmat cateva fluctuatii, iar spre finalul zilei a fost la paritate cu moneda unica.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate. In consecinta, a avansat si in raport cu moneda nationala a Romaniei. De ce a renuntat BNS la prag

Motivul pentru care BNS a renuntat la prag a fost faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va tipari din nou bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing – QE, in engleza).

Aceasta este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Decizia BCE a avut ca efect deprecierea euro in raport cu dolarul, lucru ce a pus presiune pe franc.

Sursa foto: economica.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *