Razboi in Yemen: Capitala Sanaa, bombardata de avioanele coalitiei

romani evacuati, zona conflict, yemen, razboi yemen, comunicat de presa, mae

Avioane de razboi apartinand coalitiei condusa de Arabia Saudita au lovit in apropierea zonei prezidentiale din capitala Yemenului, Sanaa, controlata de militiile huthi, au declarat locuitori ai orasului citati de Reuters.

Atacurile coalitiei conduse de sauditi ce incearca sa incheie dominatia politica a militiilor siite in aceasta tara din peninsula araba au avut ca tinta si instalatii militare de rachete.

Alte lovituri aeriene desfasurate anterior, in primele ore ale zilei de vineri parusera sa tinteasca instalatiile militare legate de fostul presedinte yemenit, Ali Abdullah Saleh, un aliat important al militiilor huthi.

Statele Unite ale Americii vor oferi sprijin logistic coalitiei condusa de sauditi in Yemen, cu riscul de a raci relatiile cu Iranul. Ministrii de externe arabi au convenit asupra unui proiect de rezolutie privind formarea unei forte militare arabe unite, anunta televiziunea de stat din Egipt.

Razboiul a inceput joi

Arabia Saudita si aliatii sai din regiunea Golfului au lansat operatiuni militare pe scara larga, inclusiv lovituri aeriene, in Yemen, joi, pentru a contracara fortele sprijinite de Iran ce asediaza orasul Aden, unde s-a refugiat presedintele yemenit sprijinit de Statele Unite.

Televiziunea al-Arabiya  a anuntat ca regatul contribuie cu 150.000 de soldati si 100 de avioane de lupta. Egiptul, Iordania, Sudan si Pakistan contribuie sau sunt gata sa participe la operatiunile la sol in Yemen.

Alunecarea Yemenului spre razboi civil a facut ca aceasta tara sa devina linia intai in conflictul dintre Arabia Saudita, in mare parte sunita si Iranul siit, pe care Riadul il acuza ca alimenteaza conflictele din regiune si din Yemen prin sprijinul pentru militiile siite huthi.

Criza risca acum sa devina un razboi prin interpusi, in conditiile in care Iranul ajuta militiile huthi iar Arabia Saudita si celelalte monarhii musulmane sunite din regiune il sprijina pe presedintele Yemenului, Abd-Rabbu Mansour Hadi.
Un conflict generalizat in Yemen poate ameninta furnizarea globala de petrol, iar preturile sortimentului Brent a urcat cu aproape 6% dupa inceperea operatiunilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *