RAPORT SUA despre JUSTITIA ROMANA: Abuzuri cu arestarea preventiva, interceptari ilegale, procese inechitabile

JUSTITIA ROMANA

Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul pe drepturile omului (Human Rights Report) pentru 2014. Raportul are o intreaga sectiune care se refera la justitia romana. 

In raport se vorbeste despre „abuzuri” in cazul unor arestari preventive. „Potrivit unor ONG-uri care se ocupa de drepturile omului, in multe cazuri, autoritatile au prelungit automat arestarea preventiva, chiar daca motivele initiale ale arestarii nu mai existau”, se arata in raport.

Raportul condamna si „telejustitia”, cand fragmente din interceptari din dosare sunt facute publice. „Unii judecatori s-au plans ca mediatizarea excesiva a acestor cazuri [de coruptie] i-a impiedicat pe inculpati sa beneficieze de un proces echitabil”, afirma raportul.

„Dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala si ca urmare a unei decizii CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat un nou ghid de comunicare a magistratilor cu presa, stabilind limite in cazul informatiilor pe care procurorii le pot dezvalui pe parcursul anchetei”, se mai arata in raport. Ghidul respectiv, insa, nu este respectat.
Raportul mai mentioneaza ca Romania a fost condamna in repetate randuri de CEDO pentru incalcarea articolului 6 din conventie, care vorbeste despre dreptul la un „proces echitabil”.

Exista probleme cu interceptarile, care in unele cazuri sunt facute ilegal, se mai precizeaza in raport.

Alte principale probleme in cazul Romaniei sunt:
– hartuirea si relele tratamente aplicate detinutilor si romilor de catre politie si jandarmi;
– coruptia guvernamentala a ramas o problema raspandita care a afectat toate sectoarele societatii;
– discriminarea sociala sistematica a romilor;
– conditiile deficitare din penitenciare;
– incercarile continue ale unor politicieni de a compromite independenta justitiei;
– Guvernul nu a luat masuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist;
– amenintarile personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei;
– sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat in mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale politiei, multe dintre ele incheindu-se cu achitarea politistilor.

Legat de situatia comunitatii greco-catolice din Romania, raportul mentioneaza: „Au existat numeroase dispute asupra bisericilor si proprietatilor pe care Biserica Ortodoxa Romana nu le-a retrocedat Bisericii Greco-Catolice, incalcand hotarari judecatoresti in acest sens. De asemenea, guvernul nu a luat masuri pentru a retroceda bisericile greco-catolice confiscate de conducerea comunista dupa al Doilea Razboi Mondial.”

Un raport detaliat despre situatia libertatii religioase din Romania va fi dat publicitatii in curand de catre Departamenutl de Stat, unde aceasta problema va fi abordata pe larg.

Guvernul roman a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii cazurilor trimise in instanta, insa nu a facut o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resurse umane si instrumente necesare bunei implementari, potrivit Raportului Departamentului de Stat.

NOUL COD PENAL

In Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici in materie de drepturile omului” se mentioneaza ca noul Cod Penal aplicat in Romania include o serie de inconsecvente.

„In luna februarie, Guvernul a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii numarului de cazuri trimise in instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor.

Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, insa autoritatile nu au achizitionat inca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente intre categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertatti; judecatorul de caz, care, conform legii, trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati.

Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau in dezbatere in Parlament”, se arata in Raportul Departamentului de Stat american.

Totodata, in document se mentioneaza ca in cursul anchetei si in rechizitorii procurorii pot dezvalui probe, inclusiv probe obtinute in urma interceptarilor, iar in multe cazuri mass-media a prezentat aceste informatii, in special in cazurile de coruptie, unii judecatori plangandu-se ca mediatizarea excesiva a acestor cazuri i-a impiedicat pe inculpati sa beneficieze de un proces echitabil.

„Dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala si ca urmare a unei decizii CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat un nou ghid de comunicare a magistratilor cu presa, stabilind limite in cazul informatiilor pe care procurorii le pot dezvalui pe parcursul anchetei”, se mai precizeaza in raportul Departamentului de Stat american.

Libertatea presei

Legislatia din Romania garanteaza libertatea presei, dar exista grupuri media controlate de politicieni, arata raportul Departamentului de Stat.
La subcapitolul „Violente si acte de hartuire”, raportul Departamentului de Stat constata ca „politicieni si cetateni au insultat sau au hartuit, in unele situatii, jurnalisti”.

„In august 2014, trei jurnalisti au fost agresati in cursul unui miting organizat de postul tv Antena 3 ca protest fata de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, la zece ani de inchisoare pentru fraude estimate la valoarea de 60 de milioane de euro (75 de milioane dolari). Mai multe ONG-uri si institutii media au acuzat politia ca nu a intervenit pentru oprirea violentelor”, mentioneaza raportul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *