Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru cea mai buna regie

radu jude, ursul de argint, berlin 2015, berlinala 2015, aferim, regie film,

„Aferim!”, filmul lui Radu Jude, a fost distins cu Ursul de Argint, premiu pentru regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Premiul Ursul de Aur a mers catre Jafar Panahi, pentru filmul „Taxi”, informeaza Deadline.

Urcat pe scena pentru a-si lua premiul, regizorul roman a multumit echipei, declarand: „Daca stiam ca voi castiga, as fi fost foarte serios in timp ce filmam.

Trebuie sa multumesc (echipei – n. red.), pentru ca fiind regizor inseamna sa lucrezi cu oameni talentati. Acest premiu apartine oamenilor care au lucrat la film. E important sa sprijiniti mai mult calitatea productiei de film!”.

La sectiunea regie au fost acordate doua premii. Cel de-al doilea Urs de Argint a fost castigat de Malgorzata Szumowska cu filmul „Body”.

Producatorul filmului „Aferim!”, Ada Solomon, a declarat pentru Mediafax ca acest premiul „inseamna o confirmare extraordinara pentru ceea ce inseamna personalitatea si creatia lui Radu Jude, pentru curajul pe care l-am avut impreuna sa ducem la capat acest proiect deosebit de complex, probabil cel mai complex din cariera mea de pana acum, cu siguranta. Si sunt foarte fericita, evident. In plus, compania in care se afla in palmaresul festivalului mi se pare extraordinara si este mai mult decat onoranta”.

„Aferim!” este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca la inceputul secolului XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob tigan fugar (Cuzin Toma).

Pelicula lui Radu Jude a impresionat prin subiect, scenariu, dar si prin faptul ca a fost filmata alb-negru. De altfel, aceasta a fost primita cu aplauze la proiectia oficiala de la Berlinala.

In plus, criticii au laudat-o, articole elogioase la adresa filmului aparand in mai multe publicatii straine. Reuters a scris despre aceasta ca arata o lume cruda, care inca nu s-a schimbat total, subiectul filmului fiind vanatoarea de sclavi tigani din secolul XIX, inainte ca sclavia sa fie abolita in Romania.

„Aferim!” vorbeste despre drama umana, intr-o societate rece si nepasatoare, aprecia agentia de presa, adaugand ca Romania ca este o „uzina” de filme cu greutate despre perioada post-comunista.

„Aferim!” a fost singurul film romanesc selectat in competitia oficiala a Berlinalei 2015.

Sursa foto: cinemagia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *