Procurorul general cere modificarea a doua legi

procurorul general

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, solicita modificarea celor doua legi in baza carora parlamentarii si ministrii beneficiaza de imunitate, subliniind faptul ca numai in acest an doua anchete penale au fost blocate prin vot dat de senatori sau deputati.

Astfel, intr-un comunicat remis, joi, presei, procurorul general precizeaza ca, in opinia sa, „este necesara modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala”.

In comunicat se reaminteste faptul ca Ministerul Public a formulat deja propuneri de modificare a legislatiei, mai exact in septembrie 2014, cand s-a adresat Guvernului Romaniei, si in martie 2015 Camerei Deputatilor.

Tiberiu Nitu solicita ca procedurile de ridicare a imunitatii sa fie derulate rapid, iar parlamentarii sa nu se substituie judecatorilor.

„Propunerile Ministerului Public au in vedere asigurarea celeritatii acelor proceduri parlamentare care influenteaza cursul procedurilor judiciare, precum si stricta delimitare a intinderii atributiilor autoritatii legislative in cadrul acelorasi proceduri, in sensul ca evaluarea probelor si a oricaror aspecte privind oportunitatea masurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare.

Conducerea Ministerului Public apreciaza ca modificarile solicitate se impun in conditiile in care, in cursul acestui an, doua anchete penale au fost impiedicate prin respingerea solicitarilor procurorilor privind ridicarea imunitatii parlamentare”, se arata in comunicatul citat.

Cele doua cazuri la care se face trimitere sunt cel al senatorului PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru care DIICOT a cerut incuviintarea urmaririi penale in dosarul Romgaz, iar Senatul a respins solicitarea prin vot, si cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, pentru care, miercuri seara, colegii au dat pentru a doua oara un vot negativ solicitarii DNA de ridicare a imunitatii intr-un dosar de trafic de influenta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *