Principalele teme ale summit-ului UE: criza refugiatilor si Turcia

summit, uniunea europeana, bruxelles, turcia, criza refugiati, ofensiva diplomatica

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) pun la punct joi la Bruxelles ofensiva diplomatica in incercarea de a opri fluxurile migratorii la sursa, dincolo de frontierele europene, facand presiuni in special asupra Turciei, reticenta la a-si oferi contributia.

Atentatul sinucigas de sambata de la Ankara, soldat cu 99 de morti, a incetinit negocierile deja dificile, insa cooperarea Turciei a devenit urgenta pentru sefii de stat si de guvern europeni, reuniti joi pentru un nou summit privind migratia, relateaza AFP.

Turcia, vecina cu Siria, „a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiati in Europa”, a spus presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Uniunea Europeana are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeana”, a declarat la randul sau vicepresedintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri in Turcia pentru a purta negocieri.

Un acord cu Turcia, care sa contina „concesii” pentru a convinge Ankara, „nu are sens decat daca reduce efectiv fluxul de imigranti”, a subliniat presedintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi.

„Principalul lucru pe care il cerem (turcilor) este sa continue sa gazduiasca refugiati, cu ajutorul nostru”, subliniaza un diplomat. Peste doua milioane de sirieni si-au gasit deja refugiu pe teritoriul turc.

Printre „concesii”, in afara ajutorului financiar propus, statele europene au vrut sa dea dovada de bunavointa acceptand sa discute despre „zona de securitate” pe care presedintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei tarii sale cu Siria.

„Este o adevarata dilema, iar interventia Rusiei si a Iranului face situatia si mai dificila”, spune totusi un inalt responsabil european, care se indoieste de fezabilitatea acestui „sanctuar”, pe care Rusia il respinge oficial.

Ca stimulent, statele europene sunt de asemenea dispuse sa discute despre o „liberalizare” a vizelor pentru turcii care calatoresc in UE, chiar daca subiectul starneste „fiori reci in anumite state membre”, potrivit unui diplomat.

Turcia, unde duminica urmeaza sa se deplaseze cancelarul german Angela Merkel, nu va monopoliza totusi discutiile de joi. Liderii europeni isi vor exprima de asemenea „ingrijorarile privind atacurile ruse impotriva opozitiei siriene si civililor” in Siria, unde situatia dramatica este sursa principala a valurilor de refugiati care pleaca spre Europa, conform unui proiect de concluzii ale summitului, consultat de AFP.

Chiar daca sunt divizati in privinta rolului pe care il poate juca presedintele sirian Bashar al-Assad intr-o tranzitie politica, liderii europeni isi vor reafirma consensul asupra faptului ca „nu poate exista o pace durabila in Siria” sub regimul actual.

Summit-ul va reaminti de asemenea de cooperarea pe care UE vrea s-o instaureze cu tarile de pe ‘Ruta Balcanilor’, folosita de refugiati, si cu Africa.

„Exista un consens extrem de puternic in jurul principiului ‘more for more’ ce trebuie aplicat in relatia cu tarile africane”, explica un diplomat european.

Mai exact, daca aceste tari vor mai multe ajutoare, trebuie sa faciliteze revenirea pe teritoriul lor a cetatenilor lor expulzati de UE pentru ca nu au obtinut statutul de refugiat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *