Primarita Craiolguta Vasilescu s-a ales cu acuzatii extinse din partea DNA

olguta vasilescu, audiere la dna, fapte de coruptie, primar craiova, dosar dna,

La cateva zeci de minute de cand primarul orasului Craiova a parasit sediul din Bucuresti al Directiei Nationale Anticoruptie, precizand ca a aflat faptul ca in dreptul numelui sau sta trecuta, mai nou, o alta acuzatie de spalare a banilor, anchetatorii au dat publicitatii detalii despre aceasta situatie.

Concret, dupa ce Olguta Vasilescu a plecat de la DNA, unde a venit impreuna cu avocatul sau, odata ce a fost chemata de procurori, reprezentantii institutiei cu sediul central pe Stirbei Voda au facut cunoscut, prin intermediul unui comunicat, faptul ca trei persoane sunt vizate de noi acuzatii in aceasta speta. Pe langa Lia Olguta Vasilescu, primarul craiovean acuzat de spalare a banilor, este cercetata, pentru o astfel de acuzatie, Elena Vasilescu, reprezentant al unei asociatii non profit. Totodata, Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, e anchetat pentru instigare la spalare de bani.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, mentiunile anchetatorilor cu privire la noile suspiciuni de planeaza in dreptul celor trei:

“In dosarul respectiv cei trei inculpati mai sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (4 infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infractiuni) si spalare de bani (VASILESCU LIA OLGUtA), doua infractiuni de complicitate la luare de mita (PREDA RADU COSMIN) si patru infractiuni de complicitate la luare de mita (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanta prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru noile fapte, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfasurata in anul 2012, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

In cadrul „donatiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat in realizarea de materiale electorale si sustinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguta a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-a remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu este stabilita), in preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin aceasta activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguta a folosit suma respectiva cunoscand ca provine din savarsirea unei infractiuni.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguta a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, mai multe sume de bani, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse si primite de inculpata Vasilescu Lia Olguta cu ajutorul inculpatilor Preda Radu si Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, in luna iunie 2014, din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *