Presa internationala este socata de atentatul de la Charlie Hebdo

presa-internationala-despre-atentatul-terorist-de-la-charlie-hebdo

Presa internationala este socata de atentatul terorist petrecut la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo. „Barbarie”, „Razboi impotriva libertatii”, „Santaj dezgustator”, titreaza joi pe prima pagina principalele publicatii din Franta si din Europa dupa atentatul sangeros comis miercuri la sediul saptamanalului francez Charlie Hebdo.

‘Toti suntem Charlie’, scrie pe fond negru cotidianul Liberation (stanga), pancarte cu acest mesaj fiind purtate de numerosi manifestanti in timpul adunarilor de miercuri seara din mai multe orase din Franta, in semn de omagiu pentru cele 12 victime ale atacului.

‘Libertatea asasinata’, scrie si cotidianul conservator Le Figaro, care publica fotografii cu sase dintre victime: caricaturistii Cabu, Charb, Honoré, Tignous, Wolinski si cronicarul Bernard Maris. Intr-un editorial intitulat ‘Razboiul’, directorul ziarului anunta ‘un adevarat razboi dus nu de asasinii din umbra, ci de ucigasii metodici si organizati, care ucid cu sange rece’.

Cotidianul Les Echos lanseaza un apel pentru a se actiona ‘in fata barbariei’ si publica ultima caricatura a lui Charb.

‘Barbarie’, titreaza pe fond negru si ziarul distribuit gratuit 20 Minutes.

In Belgia, ziarele economice L’Echo si De Tijd titreaza, de asemenea, pe prima pagina si tot pe fond negru ‘Eu sunt Charlie’, in timp ce editorialistul de la La Libre Belgique, Francis Van de Woestyne, scrie ca atacul de la Charlie Hebdo ‘este, prin impactul si violenta sa, la fel de grav ca cel comis la New York, la 11 septembrie 2001’.

‘Razboiul impotriva libertatii’, scriu ziarele britanice Daily Mail si Daily Telegraph pe prima pagina, publicand o fotografie din timpul atentatului in care apar doi agresori indreptand armele lor impotriva unui politist culcat la pamant. ‘Atac impotriva libertatii’, titreaza si The Time, in timp ce The Guardian scrie despre un ‘Asalt impotriva democratiei’.

In Germania, cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie ca ‘atacul impotriva ziaristilor de la Charlie Hebdo vizeaza inima democratiei — libertatea presei’, ziarul apreciind ca, in lupta impotriva terorismului, ‘nu trebuie sa se cedeze’. ‘Nu trebuie sa ne lasam redusi la tacere dupa masacrul comis la Charlie Hebdo’, considera la randul sau Tagespiegel.

Saptamanalul portughez Expresso scrie ca ‘Europa nu se teme’, subliniind ca mii de europeni au coborat in strada ‘pentru libertatea de expresie, impotriva barbariei terorismului’.

In Spania, intr-un editorial publicat pe site-ul postului de radio Cadena Ser, autorul considera ca ‘desenele (publicate de Charlie Hebdo) nu sunt vinovate cu nimic, si nici glumele, si nici ultima carte (a scriitorului francez Michel) Houellebecq care prezice o Franta islamizata in 2022’. ‘Solutia nu este de a mutila libertatile, ci de a combate fanatismul, ura irationala, obscurantismul si ignoranta’, se mai arata in editorial.

Organizatia pentru apararea libertatii presei, cu sediul in Franta, Reporteri fara Frontiere, a difuzat miercuri un comunicat, citat de AFP, in care face un ‘apel international catre toti directorii media pentru ca ei sa publice incepand de joi caricaturi ale saptamanalului indoliat’. ‘Libertatea de informatie nu va disparea in fata barbariei si nu va ceda santajului in fata celor care ataca democratia si valorile noastre republicane’, subliniaza organizatia in comunicatul sau.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *