Preluarea ELCEN – ultimul tun pus la cale de primarul penal SORIN OPRESCU

SOLOMON WIGLER, CONDAMNARE, INCHISOARE CU EXECUTARE, PATRU ANI, TRAFIC DE INFLUENTA, PRIMARIA CAPITALEI, LUARE DE MITA, PRIMA INSTANTA, DECIZIE MAGISTRATI

Silviu Manastire a vorbit in cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre cum intentioneaza Guvernul sa acopere o teapa de 700 de milioane de euro facuta in mandatul lui Sorin Oprescu.

Inainte sa fie arestat, primarul Sorin Oprescu se pregatea sa dea un tun de proportii si anume preluarea companiei de stat ELCEN – Electrocentrale Bucuresti in subordinea Primariei Generale.

ELCEN este o companie care produce energie electrica si, mai important, asigura incalzirea si apa calda a bucurestenilor. In context, este bine de stiut ca, in aproape toate orasele mari din tara, asigurarea incalzirii populatiei pe timpul iernii este o mare problema, toate centralele de termoficare sunt fie invechite, fie in faliment.

De fapt, ce urmarea Sorin Oprescu: Regia de Termoficare a Bucurestiului- RADET – cea care distribuie agentul termic in casele bucurestenilor – este si ea in faliment, avand datorii de circa 700 de milioane de euro tocmai catre compania de stat ELCEN Electrocentrale Bucuresti. ELCEN produce agentul termic pe care il vinde catre RADET, care RADET apoi il factureaza catre bucuresteni.

Intre anii 2009 si 2015, cat timp Sorin Oprescu a fost primar, regia RADET a refuzat sa-si plateascl datoriile catre ELCEN, pana s-a ajuns la aceasta suma uriasa de 700 de milioane de euro. In ciuda datoriilor, compania de stat a furnizat in continuare app calda si caldura pentru a nu-i lasa pe bucuresteni sa inghete in case iarna. Desi Oprescu este unul dintre vinovatii dezastrului de la RADET, acesta a primit acceptul premierului Victor Ponta pentru ca regia sa inghita ELCEN si, prin aceasta fuziune, sa acopere in mod ticalos gaura de 700 de milioane de euro. Nicaieri in lume o companie care are datorii catre alta companie nu poate sa o inghita, nu este nici logic si nici normal. Totusi, guvernul Ponta a decis ca societatea de stat ELCEN, o societatea profitabila de altfel, sa fie data practic pe mana lui Oprescu, numai ca acesta sa-si poata ascunde incompetenta si datoriile facute de regia RADET.

In mod evident, datoria uriasa a RADET-ului a fost facuta si prin hotia generalizata de la aceasta regie patronata de Primaria Bucurestiului si indirect de Sorin Oprescu. Operatiunea de stergere a datoriilor (prin fuziunea RADET- ELCEN) merita investigata de procurori pentru ca a fost pusa la cale in 2013 printr-un memorandum semnat de Victor Ponta personal.

Fuziunea dintre ELCEN si RADET preciza in clar anularea datoriilor si penalitatilor de 700 de milioane de euro. La ordinul politic al PSD, ministrul de atunci al Energiei, Razvan Nicolescu, decide ca societatea ELCEN sa fie divizata in trei societati distincte. Apoi, urma ca o bucata din ELCEN sa fie preluata de RADET, regia falimentara patronata de Sorin Oprescu. In paralel, primarul Bucurestiului, Oprescu, desi nu avea nicio calitate, ii trimite o scrisoare ministrului Nicolescu, in care ii solicita sa schimbe conducerea ELCEN si sa-l numeasca pe un anume Marcel Nicolaescu, un protejat de-al sau, fost viceprimar al Capitalei, in functia de director general al ELCEN. Asta pentru ca toate documentele fuziunii sa fie semnate fara probleme.

Pe cand Oprescu jubila ca a rezolvat tunul de 700 de milioane de euro de la RADET, Curtea Constitutionala decidea ca Memorandumul lui Ponta de fuziune intre RADET si ELCEN este nelegal. Totusi, in martie acest an, Oprescu reuseste sa-l impuna pe Marcel Nicolaescu ca director al ELCEN. Acest Nicolaescu nu intentioneaza sa recupereze datoria de 700 de milioane de la regia RADET, regia pe care o supraveghea de altfel cand era viceprimarul lui Oprescu.

Astfel, exista mari sanse ca, la iarna, bucurestenii bransati la sistemul de incalzire centralizat sa ramana fara caldura in apartamente. Asta pentru ca atat regia RADET cat si compania ELCEN sunt practic in faliment tehnic. Compania ELCEN nu mai poate cumpara pacura si gaze pentru a produce energie termica, iar, fara energie, RADET nu mai are ce sa livreze in caloriferele bucurestenilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *