Ponta vrea agentie speciala de recuperare a prejudiciilor

victor ponta, mituire, emma zeicescu, realizatoare tv, dezvaluire, premier romania

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Ministerul Justitiei, ca trebuie infiintata o agentie pentru recuperarea prejudiciului, care sa fie in subordinea acestei institutii.

Premierul a precizat ca este nevoie de existenta unei agentii specializate care sa se ocupe cu acest lucru, in prezent ANAF fiind cea responsabila pentru recuperarea prejudiciilor in urma hotararilor judecatoresti.

„Conteaza sa avem o agentie specializata, nu sa varsam in cadrul ANAF aceasta activitate cu totul speciala, de recuperare a bunurilor constatate ca fiind prejudicii in cadrul proceselor penale.

In activitatea ANAF, creantele rezultate din hotarari judecatoresti reprezinta undeva la 1 la suta din recuperat. Restul creantelor fiscale este de 18 miliarde de lei”, a precizat Ponta.

Acesta sustine ca „doar pedeapsa penala nu este eficienta din punctul de vedere al rezultatului social daca nu se recupereaza prejudiciile”.

„Sunt cu totul de acord cu opinia extrem de raspandita ca trebuie sa iei banii celui care comite o fapta penala. Este evident ca sistemul nu a functionat si nu avea cum sa functioneze in conditiile actuale. Nici nu va functiona vreodata sistemul, decat daca il facem de la inceput corect”, a mai afirmat prim-ministrul.

Ponta a aratat ca valoarea tuturor creantelor privind hotarari judecatoresti reprezinta 3,2 miliarde de lei, iar pe baza noului Cod Penal au fost recuperati mai multi bani.

De asemenea, premierul a mentionat ca durata procesului reprezinta o problema, deoarece „daca in 2006 pui sechestru pe Dacie si vrei sa o vinzi in 2014, nu o mai cumpara nimeni”. Astfel, premierul spune ca procesele pentru executarea sechestrului dureaza prea mult.

„Solutia ar fi sa vindem imediat. Iar daca statul pierde, ii da imediat inapoi banii celui care este nevinovat”, a mai explicat prim-ministrul.

Acesta a dat mai multe exemple in acest sens, printre care si cel al lui Ioan Becali, varul lui Gigi Becali: „Il stiti pe dl Ioan Becali, care a fost condamnat in 2012 (2014 – n.red.), trebuie recuperata suma de 17 milioane de lei, nu figureaza cu niciun bun in scris. Evident ca nu se recupereaza niciun bun”.

Astfel, premierul a subliniat nevoia instaurarii unui sechestru rapid asupra bunurilor celor urmariti penal, „pentru ca bunurile sa nu fie instrainatate”, precizand ca, daca persoana respectiva este ulterior declarata nevinovata, statul sa ii dea inapoi banii, inclusiv cei obtinuti din vanzarea de bunuri mobile si imobile.

„Trebuie sa actionam din primul moment daca vrem sa recuperam ceva. Dupa un an de zile este din ce in ce mai greu sa recuperam ceva”, a mai explicat Victor Ponta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *