Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI

ponta

Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov au sustinut, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).

Victor Ponta:

– Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani

– Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut

– Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva.

– Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important.

– In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamnacresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea delegatiei a fost ca de la 1 aprilie sa creasca pretul de la 53,3 lei la 62 pe megawatt, un pret pe care noi il consideram nesustenabila, trebuie ca populatia sa poata sa plateasca si cet-uri sa suporte aceasta crestere, altfel factura pentru anul viitor va fi pur si simplu impsoibil de achitat.

– Am spus ca pana la intalnirea din aprilie vom veni cu o propunere de calendar sustenabil.

– Al doilea punct asupra caruia nu ne-am inteles si sper sa ne intelegem in interesul nostru, se refera la viitorul energiei pe baza de carbune CEH si CEO, unde solicitarea era a unor restructurari masive si radicale, care din punctul nostru de vedere nu salveaza aceasta industrie, ci ii trimit intr-o spirala in care in termeni de cativa ani va determina micsorarea acestui sector.

– Noi am spus ca suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu suntem de acord cu masuri care sa conduca la disparitia acestui sector.

– Aceste doua puncte le discutam in aprilie, vreau sa mai precizeze ca am anuntat partenerii internationali asupra celor trei proiecte esentiale pe zona economica pe care le elaboram in aceasta sesiune: cod fiscal si procedura fiscala, legea redeventelor si pachetul de legi privind achizitiile publice.

– Economia e stabila si se dezvolta, tine de capacitatea Guvernului – in dialog cu patronatele si sindicatele – sa pastreze aceasta directie, chiar daca nu creeaza stiri, e cel mai important lucru pentru viata de zi cu zi a romanului.

– Acordul cu FMI inceteaza in septembrie, important e ca atunci sa vedem cat am realizat si am realizat pana acum cam 80-90%, dar nu pentru ca asa ne-a cerut Fondul. In acelasi timp am luat masuri pe care partenerii nostri initial nu au fost de acord – reducerea TVA la paine, reducerea CAS.

– De la 1 ianuarie 2016, sau poate chiar mai repede, vrem sa aplicam ultimul punct din programul nostru de guvernare si anume reducerea TVA.

– Dar cea mai mare parte dintre obiectivele pe care le-a avut Romania si le-a atins, nu ne-am mai imprumutat asa de scump pe pietele internationale, avem crestere economica, avem un deficit cu care nu multe tari se pot lauda, dupa urmatoarea vizita tragem linie si vedem.

– Nu am semnat scrisoarea, ca sa semnam azi scrisoarea, trebuia sa crestem pretul gazelor si sa bagam CN Hunedoara si Oltenia in restructurare – asta trebuia sa facem ca sa incheiem scrisoarea. Dar nu am fost de acord, asa ca le vom prezenta la urmatoarea vizita asa cum credem noi ca e bine pentru Romania. Dar acordul e inca in vigoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *