„Pinguinul” Cristian Rizea, scapat pe jumatate de colegi

deputat psd, retinere, arestare preventiva, solicitare dna, vot ple, camera deputatilor, dosar dna

Deputatii au incuviintat retinerea deputatului PSD Cristian Rizea, insa au respins cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, le ceruse colegilor sa voteze impotriva solicitarii procurorilor, invocand inclusiv faptul ca are un baiat de doi ani si jumatate pe care l-a adoptat impreuna cu sotia sa si ca a fost ridicat „de pe stada ca un fugar”, desi este deputat.

Este pentru a doua oara cand Camera Deputatilor incuviinteaza un capat al cererii DNA – retinerea, dar il respinge pe celalalt – arestarea preventiva, dupa votul din 28 octombrie in cazul Elenei Udrea. Atunci a fost de altfel prima data cand deputatii – initial cei din Comisia Juridica, apoi cei din conducerea Camerei Deputatilor – dau doua voturi desi exista o singura cerere.

S-a considerat atunci ca sunt procecduri separate si trebuie sa existe doua voturi si doua proiecte de hotarare diferite.

Alocutiunea lui Cristian Rizea:

„In mod normal v-as fi cerut sa nu votati impotriva cererilor justitiei, dar vreau sa va spun ca justitia nu inseamna nerecpectarea procedurilor, iar un proces echitabil se poate face si fara arestarea mea preventiva. Au venit si m-au ridicat de pe strada ca pe ultimul fugar. Care sunt ratiunile pentru care un deputat sa fie tratat asa?

Ceea ce nu inteleg este modul in care se face justitie. Astazi va vorbeste inculpatul Cristian Rizea. Printr-un vot negativ, nu blocati justitia, ancheta merge mai deprate dar refaceti normalitatea in Romania.

Stiti ca am o familie, un copil. Am acest copil de 2 ani si jumatate, ceea ce nu stiti este ca acest copil, la doua ore si jumatate dupa ce s-a nascut, a fost adoptat de catre mine si sotia mea.

Aceasta procedura se incheie in luna noimebrie a acestui an, potrivit legislatiei din Romania. Doamnelor si domnilor, va las pe dvs sa decideti daca pot continua aceasta procedura si daca fiul meu va avea o familie.”

Potrivit procurorilor, la data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare,Rizea Cristian a primit de la Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro – in total 300.000 euro – pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, RAPPS si primaria comunei Chiajna,

Banii ar fi fost dati pentru ca Lucian Coltea  sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv, arata sursa citata.

De asemenea, in cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a lui Coltea Lucian , cetatean american, pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si spalare de bani in forma continuata (doua acte materiale) si va fi prezentat miercuri la Inalta Curte  cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Deputatul Cristian Rizea a fost adus miercuri cu mandat la DNA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *