Perchezitii la Horia Simu Schiopu in dosarul retrocedarilor de la ANRP

procurori dna, victor ponta, premier romania, sesizare dna, csm, independenta justitiei

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza, joi, perchezitii la Horia Simu, aflat in topul retrocedarilor, prejudiciul fiind estimat la 55 de milioane de euro, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare procurorii au gasit la perchezitii circa 150 de tablouri (Corneliu Baba, Gheorghe Patrascu, Samuel Mutzner etc.) si ceasuri de lux si bijuterii.

Potrivit unui raport efectuat de Curtea de Conturi la ANRP in perioada 2007-2012, Horia Simu Schiopu este unul dintre cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 10/2001. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane dolari, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 466 milioane lei. Simu detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania.

„Dupa cum se poate observa, cesionarul Schiopu Simu Horia a inregistrat un castig din cumpararea drepturilor de creanta de cca. 189 milioane dolari (curs dolar la 05.03.2008 (emis titlul de conversie nr. 140 = 2,45 lei/dolar), Rotaru Mihai a inregistrat un castig brut de cca 25 milioane euro, Barbu Marius a inregistrat un castig de 21.608.000 euro (curs euro la 03.08.2010 = 4,2371 lei/euro, Militaru Marius de 44.649.000 lei etc. In urma verificarilor efectuate de echipa de control a Curtii de Conturi, in dosarele in care au fost cesionate drepturile de creanta s-a sesizat faptul ca cele mai multe drepturi au fost transmise la preturi derizorii/ infime in comparatie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietatilor imobiliare revendicate”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Horia Simu, Adrian Andrici, Gheorge Iaciu si Stelian Gheorghe sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea ANRP – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Scandalul despagubirilor ilegale de la ANRP a izbucnit recent o data cu arestarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica. In rechizitoriul DNA se arata cum beneficiarul despagubirii record de peste 60 de milioane de euro presupus ilegale, Gheorghe Stelian – considerat de procurorii DNA un personaj din anturajul lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea – ii cestioneaza o parte in drepturile de proprietate lui Adrian Andrici.

Horia Simu-Şchiopu: fost partener de afaceri cu Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana

Horia Simu-Schiopu  – un personaj discret, de 39 de ani, din Alba Iulia – detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania. In urma cu cativa ani, printre administratorii societatii se numara si Ionut Costea, cumnatul fostului presedinte al PSD, Mircea Geoana. Detalii aici.

Schiopu a fost asociat si cu finii fostului senator PSD condamnat pentru coruptie, Catalin Voicu. In 2011, Horia Simu era mentionat in topul Forbes Romania cu o avere de 8 milioane de euro.

Contracte cu Primaria Capitalei

25 aprilie 2013: Primaria a incredintat un contract de aproape 1,5 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare la bulevardul Aerogarii.  Contractul a fost obtinut de catre asocierea SCT Bucuresti (lider) – Alpine Bau GmbH – Viaproiect.

24 octombrie 2013: Municipalitatea a cheltuit aproape 1,4 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la pasajul de la Doamna Ghica. Contractul a fost acordat prin negociere directa catre asocierea de firme SCT Bucuresti – Tecnic Consulting Engineering Romania.

SCT Bucuresti – Societatea de constructii in transporturi Bucuresti apare si in contractele cu Cogefa  si Tehnologica Radion si Euroconstruct . Din septembrie 2014 este in insolventa. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma are ca acţionari majoritari următoarele companii: CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara – cu peste 29% si Do-Rom Beteiligungs Gmbh Austria – cu peste 36. Potrivit portalului firmenabc.at, proprietarul firmei austriece este omul de afaceri Horia Simu-Şchiopu. Vezi aici.

29 mai 2014: Municipalitatea a atribuit un contract de peste 18 milioane de euro pentru reabilitarea sediului Primariei din bulevardul Elisabeta. Contractul a fost atribuit catre asocierea Rotary Constructii – Design Unit – Showdown Design.

29 august 2013: Primaria a incredintat companiei Rotary Constructii un  contract de peste 4,3 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de consolidare a cladirii vechi a primariei. Municipalitatea a motivat alegerea procedurii de negociere directa astfel: “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

17 iun 2014: Municipalitatea bucuresteana a atribuit un contract de aproape 18 milioane de euro – fonduri europene – pentru construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei (canalul colector principal sub albia Dambovitei) si realizarea sistemului de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului si Carol.

Doar oferta Rotary, declarata admisibila. Contractul a fost atribuit prin licitatie, iar criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut. Au fost  2 oferte primite si doar una declarata admisibila. Contractul a fost atribuit catre asocierea de firme Rotary Constructii si Cala SA.

Cine e Rotary Constructii apartine lui Mihai Leonard Rotaru de 44 de ani, un milionar din topul Forbes, cotat in 2011 cu o avere de 13 milioane de euro.

In 2002, Mihai Leonard Rotaru a fost asociat in firma Anamob Design cu Simu Horia Schiopu. Anamob Design – acum radiata – avea sediul pe strada Lucian Blaga nr. 4 din sectorul 3, unde este si sediul Rotary Constructii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *