Numirea lui tata socru Ilie Sarbu la Curtea de Conturi este ilegala – surse

curtea de conturi, vot parlament, numire aprobata, numire ilegala, tata socru, ilie sarbu,

Numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale, au declarat specialisti in drept. Potrivit acestora, Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Ilie Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani. Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

*Art. 47, alineatul 2. „Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica”

*Art. 49, alineatul 1. „Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori.”

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in 1975 si diverse cursuri de marketing/management, unul inainte de 89, altul in 90 si un curs de finante banci in 1994, in Germania. Acestea nu pot fi considerate in studii superioare in economie, nici experienta ceruta de lege, si anume „vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite”.

In ce priveste „pregatirea profesionala temeinica”, aceasta este o expresie suficient de vaga pentru a putea judeca daca Sarbu indeplineste aceasta conditie sau nu, insa nu aceasta este problema.

„Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime, Parlamentul l-a numit ilegal”, au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite ar fi presupus ca Ilie Sarbu sa activeze in domeniul economic, or acesta a ocupat functia de ministru si functii politice dupa 2000 pana in prezent.

Hotararea de numire a lui Ilie Sarbu, adoptata cu 290 de voturi „pentru” si 108 „impotriva”, poate fi atacata la Curtea Constitutionala. De notat ca opozitia nu a ridicat obiectii de natura legala, dar au anuntat dupa validarea in comisii ca daca va fi votat de plen vor face contestatie la Curtea Constitutionala. Opozitia a invocat dosarul lui Sarbu la DNA, dar nu acesta reprezinta impedimentul legal. Dupa votul din plen, copresedinta PNL, Alina Gorghiu, a criticat numirea, dar n-a pomenit nimic de contestatie la Curte.

N-ar fi prima data cand Curtea se pronunta pe neindeplinirea conditiilor de numire in diferite functii.

Prin decizia 251 din aprilie 2014, Curtea Constitutionala a admis o contestatie impotriva numirii lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Acestia trebuie sa abia o exerienta profesionala in domeniul financiar al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor de lunga durata, or Ciorbea nu avea aceasta experienta.

Prin decizia 389 din iulie 2014, Curtea Constitutionala a admis o alta contestatie impotriva numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte, tot din cauza ca nu indeplinea conditia de 9 ani vechime.

Pe de alta parte, Ilie Sarbu este cercetat penal in dosarl retrocedarilor, cauza sa fiind disjunsa din dosarul in care a fost trimis in judecata Viorel Hrebenciuc. Cercetarile nu au fost inca finalizate. Legea nu prevede insa vreo interdictie in aceasta privinta.

Plenul Parlamentului a votat, miercuri, numirea senatorului PSD Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit de la Curtea de Conturi.

Conform agentiilor de presa, au fost inregistrate 290 de voturi „pentru” si 108 „impotriva”. Votul a fost secret, cu buletine.

Reprezentantii PNL au fost singurii care au votat impotriva acestei propuneri, informeaza Digi24. De altfel, liberalii au criticat numirea lui Sarbu in aceasta functie si au anuntat ca o vor contesta la CCR, in conditiile in care el are un dosar la DNA, dar nu are pregatirea si experienta necesara.

Ilie Sarbu are la dispozitie 30 de zile, conform legii, sa isi dea demisia din Senat, pentru ca noua functie de la Curtea de Conturi nu ii permite sa mai faca politica.

Sursa text: hotnews


1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *