MAI a anuntat masurile pe care le vor lua autoritatile locale in urmatoarea perioada

MONICA-DAJBOG-PURTATOR-CUVANT-MAI

Subcomisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a declarat vineri ca autoritatile locale trebuie sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa, daca se impune inchiderea unor sectiuni de drum.

„Autoritatile locale din zonele vizate de avertizarile de viscol si ninsoare vor fi pregatite sa intervina cu utilajele de deszapezire si materiale antiderapante pe toate drumurile, in special pe autostrazi, drumuri nationale si judetene, pentru curatarea drumurilor si mentinerea unui trafic rutier fluent.

In cazul in care se va impune inchiderea unor sectiuni de drum, autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa din cauza viscolului”, a spus Dajbog, intr-o declaratie de presa la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ea a subliniat ca, la nivel teritorial, autoritatile locale trebuie sa aiba o situatie cat mai exacta cu persoanele care au nevoi medicale speciale — femei insarcinate, batrani, persoane care fac dializa, astfel incat interventia in sprijinul acestora sa se faca in timp util, iar, in caz de nevoie, sa fie evacuate pentru a nu ramane izolate.

Dajbog a adaugat ca este recomandat ca soferii sa evite calatoriile pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca se afla pe drumuri cu probleme sa respecte indicatiile agentilor de circulatie.

„Politia rutiera va transmite periodic informari cu privire la starea drumurilor si, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare. In conditiile schimbarii situatiei meteorologice, recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga. Pentru siguranta deplasarii, recomandam soferilor sa evite calatoriile pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca, totusi, circula pe drumuri cu probleme, sa respecte indicatiile agentilor de circulatie. Pentru zonele care vor fi afectate de viscol si ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulatia in conditii de iarna”, a punctat purtatorul de cuvant al MAI.

Monica Dajbog a reamintit ca de joi s-a reluat activitatea de salvare aeriana cu elicopterele SMURD.

„Incepand de ieri, s-a reluat activitatea de salvare aeriana cu elicopterele SMURD de la punctele de operare aero-medicala din Bucuresti, Targu-Mures, Iasi, Galati, Craiova si Arad, aeronavele fiind pregatite sa intervina in orice moment, daca vremea va permite, pentru transportul persoanelor care au nevoie urgenta de asistenta medicala. Fortele MAI s-au mobilizat in toate judetele vizate de atentionarile de viscol si ninsori, iar Departamentul pentru Situatii de Urgenta va coordona toate misiunile care presupun interventia pentru salvarea unor persoane aflate in pericol”, a spus purtatorul de cuvant al MAI.

In judetele aflate sub atentionare meteorologica, a completat Dajbog, vor fi activate grupele operative ale ISU, in vederea gestionarii cu promptitudine a situatiilor de urgenta.

„La nivelul MAI functioneaza in regim de permanenta, 24 de ore din 24, Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiilor. Odata cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminica dimineata urmeaza a fi convocat de catre vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul National pentru Situatii Speciale de Urgenta”, a informat purtatorul de cuvant al MAI.

Sursa foto: realitatea.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *