Lucian Duta a luat o spaga babana! Fostul sef al CNAS sub control judiciar pe cautiune

FOST SEF CNAS, LUCIAN DUTA, MITA URIASA, 8 MILIOANE EURO, DNA, CONTROL JUDICIAR, LUARE DE MITA

Lucian Duta, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) din perioada guvernarii PDL, este acuzat de DNA ca a luat mita de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat sistemul informatic al asigurarilor de sanatate (SIUI). Duta a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat DNA.

Lucian Duta este suspectat ca a luat mita 8,6 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software, pentru incheierea si derularea unor acte aditionale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate, implementarea Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum si contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Reamintim ca de realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consortiu si furnizorul hardware), impreuna cu Siveco (dezvoltatorul soft si al sistemului ERP), iar STS a asigurat comunicatiile speciale. Din comunicatul DNA nu reiese care este firma care i-ar fi dat lui Duta presupusa mita.

Comunicatul difuzat de DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si control judiciar pe cautiune, cu fixarea unei cautiuni de 4.500.000 de lei fata de inculpatul DUTA NICOLAE LUCIAN, la data faptelor presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata (4 acte materiale).

 

In ordonanta de dispunere a controlului judiciar pe cautiune intocmita de procurori exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

 

In perioada 2010 – 2012, inculpatul Duta Nicolae Lucian, in calitate de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, avand atributii de ordonator de credite, a pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii a doua firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte/acte aditionale incheiate de institutia pe care o reprezenta cu societatile respective, dupa cum urmeaza:

 

– 5.000.000 euro, in legatura cu incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania,

 

– 2.400.000 euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania, extindere C.A.S.A. – O.P.S.N.A.J.,

 

– 200.000 euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord – cadru de servicii, avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat,

 

– 1.000.000 euro in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

 

Sumele de bani au fost remise inculpatului Duta Nicolae Lucian fie in numerar (in mai multe transe) fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla (prin operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii).

 

Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4.

 

Inculpatului Duta Nicolae Lucian i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

 

Inculpatul Duta Nicolae – Lucian va depune o cautiune in valoare de 4.500.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei de 4.500.000 lei, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Cautiunea se va depune in termen de 10 zile. Inculpatului Duta Nicolae – Lucian i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava.

 

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Duta Nicolae – Lucian trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

 

  1. a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat;
  2. b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei;
  3. c) sa se prezinte la Sectia 2 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
  4. d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
  5. e) sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
  6. f) Inculpatului Duta Nicolae – Lucian i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *