Liberalii si-au mai trasat niste obiective dupa BPN al PNL

vasile blaga, alina gorghiu, contradictie, negocieri pnl unpr, motiune de cenzura

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban sustine ca majorarea salariilor demnitarilor nu este o masura sustenabila si ca, in niciun caz, nu trebuie implementata fara o dezbatere publica in prealabil.

Orban a facut declaratiile inainte de a intra la sedinta de luni a Biroului Politic National al PNL, unde s-a stabilit calendarul consultarilor cu celelalte partide politice din Parlament pe sase teme principale, printre care situatia macoeconomica a Romaniei – inclusiv Codul Fiscal si Legea salarizarii -, aderarea la spatiul Schengen, absorbtia fondurilor europene si pregatirea presedintiei UE in 2019.

Ludovic Orban a declarat ca marirea salariilor functionarilor parlamentari nu este sustenabila, avertizand ca „trebuie stopat acest carusel al proiectelor populiste care nu face decat sa dezechilibreze Romania si sa dea nastere unor cheltuieli care nu pot fi suportate”.

Liderul deputatilor liberali a recunoscut ca „demnitarii din Romania, raportat la salariul mediu, sunt prost platiti, dar nu poti sa pui carul inaintea boilor, trebuie sa ai o dezbatere serioasa inainte, in care sa stabilesti care sunt criteriile – in functie de raspundere, volum de munca – criterii cuantificabile, nu pui din burta, la aia maresti de trei ori, la aia dublezi, la aia cu 12%”.

Orban a precizat ca promisiunea Guvernului ca indemnizatiile alesilor vor fi majorate cu pana la 70% este nesustenabila si creeaza sperante false.

Intrebat cum comenteaza intentia unor parlamentari de a dona diferenta de bani, Ludovic Orban a spus ca „pare neserioasa”.

„Tu, ca guvern care prin ordonanta simpla, fara o consultare publice, intr-un mod nesimtit ti-ai marit salariul, faptul ca donezi e din nou un exercitiu de demagogie si parsivenie. Pentru orice salariu din zona publica este nevoie de o dezbatere serioasa”, a subliniat acesta.

Totusi, liberalii nu refuza majorarile

Orban a punctat ca liberalii nu pot refuza majorarile, in conditiile in care sunt stabilite prin lege, insa promit sa lupte in Parlament ca masura sa nu fie adoptata.

Referitor la Codul Fiscal, liberalii se asteapta sa vada „lucruri realiste din partea PSD si sa se opreasca cu sarabanda de propuneri populiste pentru care nu exista suport”, a conchis Ludovic Orban.

Dupa incheierea Biroului Politic, co-presedintii PNL au sustinut o conferinta de presa in care au vorbit despre concluziile sedintei.

Alina Gorghiu a declarat ca, in cadrul reuniunii, au fost concretizate propunerile pe care PNL le va face in vederea consultarilor cu celelalte partide politice parlamentare.

Gorghiu a precizat ca data propusa pentru demararea negocierilor este 17 august. Acestea vor incepe cu discutii pe tema macroeconomiei, ideile liberalilor fiind expuse de o echipa desemnata, formata din Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache.

Consultarile vor include si „o tema asupra careia nu avem o pozitie publica din partea Guvernului, si anume acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana”, acord care expira in luna septembrie, iar pana acum Guvernul nu a anuntat daca va fi sa nu reinnoit.

„Pozitia PNL este clara: Romania are nevoie de acest acord innoit cu FMI, BM si CE, pentru ca acest lucru nu ne ofera doar fonduri europene suplimenatre si dobanzi mai scazute, ci ne ajuta si sa avem stabilitate economica si sa mergem mai departe cu reformele necesare”, a declarat Gorghiu.

La randul sau, Vasile Blaga a vorbit despre pregatirea PNL pentru alegerile locale din 2016, spunand ca peste 90% dintre actualii primari liberali si-au depus candidatura pentru un nou mandat.

Sursa foto: pnl


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *