Liber la bataie in Rusia: Violenta domestica, eliminata din Codul Penal

DUMA DE STAT, RUSIA, VIOLENTA DOMESTICA, CODUL PENAL,

Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a aprobat miercuri, in a doua lectura, un proiect de lege prin care se doreste scoaterea din Codul Penal a violentei domestice, daca victima nu sufera rani grave, ceea ce a alarmat organizatiile pentru drepturile femeilor, care se tem ca decizia va incuraja abuzurile.

Proiectul a fost aprobat cu 385 de voturi „pentru” si doua „impotriva” si urmeaza sa fie supus si unei a treia lecturi. Apoi, textul va ajunge in Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului, unde aprobarea este, practic, asigurata. Legea va trebui promulgata de presedintele Vladimir Putin. Cei care sustin norma, inclusiv membri ai Partidului Rusia Unita, aflat la putere, spun ca astfel vor sa apere dreptul parintilor de a-si disciplina copiii si sa reduca astfel capacitatea statului de a se implica in viata de familie.

„Acesta este un vot istoric, pentru ca, in unele tari, implicarea statului in viata de familie este excesiva”, a spus Andrei Isaiev, un deputat din Rusia Unita. „Votul de astazi (miercuri – n.red.) va pune capat unor astfel de practici in Federatia Rusa”, a adaugat el. Sustinatorii amendamentului precizeaza ca oricine provoaca raniri grave va fi tras la raspundere in continuare in baza Codului Penal.

Insa organizatiile pentru drepturile femeilor atrag atentia ca este un pas inapoi. „Aceasta lege cere exonerarea tiranilor de acasa”, a declarat Maria Mohova, director executiv al centrului de criza „Surorile”, pentru victimele abuzurilor. „Mesajul este: ‘Sa nu pedepsim o persoana care isi bate familia, pentru ca are dreptul sa faca acest lucru'”, a adaugat ea.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat ca este important sa se faca distinctie intre „relatiile de familie” si cazurile repetate de violenta. Potrivit unui sondaj recent, aproape 20% dintre rusi spun ca este in regula sa loveasca uneori sotul, sotia sau copiii. Datele privind violentele domestice din Rusia sunt vagi, dar statisticile Ministerului de Interne arata ca 40% dintre toate infractiunile violente din Rusia sunt comise in familie. In 2013, peste 9.000 de femei au fost ucise in violente domestice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *