Laura Codruta Kovesi anunta urmatoarea tinta a DNA

DNA, RECURS INTERESUL LEGII, PARCHET GENERAL, RECUPERARE PREJUDICIU, CONDAMNATI, ELIBERARE CONDITIONATA, LAURA CODRUTA KOVESI

Fondurile europene sunt tinta prioritara a procurorilor anticoruptie! Anuntul a fost facut chiar de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA),  LAURA CODRUTA KOVESI, intr-un interviu pentru Expressen, ocazie cu care a dezvaluit si faptul ca urmeaza ca nume „grele” sa fie retinute de procurori.

Sunteti atat de temuta pe cat se pretinde?

Nu sunt de acord ca sunt cea mai temuta sau cea mai puternica femeie din tara. Sunt de acord ca sunt la conducerea unei institutii foarte puternice, eficiente si serioase, care are un numar de procurori foarte curajosi, care combat acest fenomen. Vreau sa spun ca profesionalismul si corectitudinea de care dam dovada sunt cele mai bune arme de care dispunem.

Pentru cine lucrati dumneavoastra?

Pentru tara mea. Avem o responsabilitate, iar sarcinile sunt clar definite in legislatie si in Constitutia Romaniei. Lucram pentru tara si cetateni.

Cum raspundeti acuzatiilor ca aveti o agenda politica?

Noi nu cercetam documente politice. Dar daca persoanele pe care le anchetam au o pozitie speciala, este interesant pentru noi. Suntem interesati de aceia care au o pozitie de conducere sau care sunt reprezentanti de seama ai unei institutii. Daca sunt numai politicieni, atunci nu este interesant. Am anchetat politicieni din toate partidele, atat din partidele de la guvernare, cat si din Opozitie. Asadar, indiferent de averea, pozitia, valorile politice ale acestora… daca infractiunile s-au produs in sfera noastra de jurisdictie, atunci noi le investigam.

Aveti in vedere o cariera politica proprie?

Nu. Am comentat deja acest lucru. Au existat zvonuri conform carora intentionez sa devin presedintele Romaniei. Nu, acest lucru nu se regaseste in agenda mea. Nu doresc aceasta. Cand termin aici, doresc sa continuu munca in domeniul juridic.

Aveti multi dusmani?

Nu stiu. Exista cativa politicieni care nu ne iubesc, este cat se poate de clar. Dar nu are importanta, deoarece noi primim aprecierea si sprijinul general al cetatenilor romani. 66 la suta din populatie se bazeaza pe noi si acesta este cel mai mare procentaj pentru o institutie, cu exceptia Bisericii si Armatei.

Este o activitate periculoasa?

Securitatea de aici, din cladire, este comparabila cu aceea din alte institutii. Este adevarat, trebuie sa beneficiem de protectie fizica, exista martori a caror identitate trebuie protejata si exista medieri la care participa persoane care pot deveni violente.

Coruptia face parte din cultura puterii?

E de neinteles cum unii conducatori cred ca pot scapa, in continuare, luand mita. Nu punem bete in roatele carierei lor. Ei isi distrug propria cariera comitand aceste infractiuni.

Exista cativa potentati care sunt anchetati in prezent si care pot fi arestati curand?

Da, desigur.

Cine este la rand?

Intelegeti ca nu va pot spune.

Romania a fost criticata pentru ca fondurile UE nu ajung la cei care au nevoie de ele, ca de exemplu, la cei care sufera din cauza saraciei. E ceva care va infurie?

Ca sef al unei institutii legislative, nu pot gandi cu sufletul. Trebuie sa fiu neutra si echilibrata. Infractiunile comise si care includ fonduri UE sunt acum in vizorul nostru si sunt o chestiune prioritara pentru DNA. Numarul anchetelor care privesc aceste cazuri a crescut.

Daca Romania nu intra in UE, ar fi fost coruptia la fel de raspandita?

Sunt convinsa si inca nu am ajuns la capatul drumului, dar sunt sigura ca exista coruptie in toate tarile, nu numai in Romania.

Sursa text: expressen.se


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *