Klaus Iohannis, acuzat ca a incalcat Constitutia

ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA, KLAUS IOHANNS, PRESEDINTE ROMANIA, VIZITA OFICIALA, REPUBLICA SLOVACIA, PROGRAM VIZITA SLOVACIA

Presedintele Romaniei KLAUS IOHANNIS este acuzat de catre un jurnalist ca ar fi actionat in afara limitelor CONSTITUTIEI prin convocarea consultarilor de ieri de la Cotroceni.

DAN ANDRONIC este curios in baza carui articol din CONSTITUTIA ROMANIEI a convocat presedintele KLAUS IOHANNIS formatiunile politice din Parlament la consultarile care au avut loc luni la Palatul Cotroceni.

Potrivit jurnalistului, nu exista in CONSTITUTIA ROMANIEI o prevedere care sa legitimeze gestul presedintelui de a chema partidele la negocieri.

Articolul 80 spune ca presedintele vegheaza la respectarea CONSTITUTIEI si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, informeaza postul b1.ro.

Totusi, partidele nu sunt autoritati publice si nici puteri ale statului.

„Prima mare intrebare: unde este Statul in consultarile de la Cotroceni? Societatea era, in mod clar, reprezentata de partidele politice. Nu de grupurile parlamentare, ci de partide care, potrivit legilor in vigoare, sunt ONG-uri. Statul este (sau ar fi trebuit) reprezentat de INSTITUTII. Respectiv Parlamentul Romaniei, prin presedintii celor doua Camere si liderii grupurilor parlamentare. Eu nu i-am vazut la Cotroceni. L-am vazut pe KLAUS IOHANNIS, presedintele Romaniei, in calitate de mediator care ”vegheaza la respectarea CONSTITUTIEI” si pe reprezentantii unor ONG-uri. Am cautat mai departe si in articolul 103 in Capitolul III dedicat Guvernului am descoperit, spre deosebire de consilierii lui KLAUS IOHANNIS, ca Presedintele poate convoca partidele politice. Intr-un sigur caz. Atunci cand desemneaza un candidat la funtia de prim-ministru. Si doar atat”, scrie DAN ANDRONIC.

„In rest nu am mai gasit nimic. Ceea ce inseamna ca in momentul in care, din motive politicianiste, KLAUS IOHANNIS (sau consilierii sai) au decis sa nu cheme la consultari presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor, alaturi de Birourile Permanente, au incalcat CONSTITUTIA. Sau mai corect si bland spus, nu au citit CONSTITUTIA Romaniei. Ceea ce este cam acelasi lucru”, conchide jurnalistul amintit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *