Klaus Iohannis a promulgat legea votului prin corespondenta

klaus iohannis, presedinte romania, promulgare, lege vot corespondenta, administratia prezidentiala
klaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind votul prin corespondenta, a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Potrivit comunicatului Presedintiei, seful statului „a semnat joi, 19 noiembrie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente”.

„Legea votului prin corespondenta a fost un obiectiv pe care Presedintele Klaus Iohannis si l-a asumat inca de la inceputul mandatului. Acest act normativ este unul asteptat de intreaga societate si asigura premisele respectarii dreptului fundamental la vot pentru toti romanii, oriunde s-ar afla ei in lume”, a mai aratat Presedintia in comunicat.

Proiectul votului prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie si va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale si europarlamentare, asa cum fusese prevazut in forma initiala a proiectului.

Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online.

La 5 noiembrie 2015, mai multi deputati si senatori ai ALDE, UDMR, UNPR si PSD au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea privind votului prin corespondenta, trimisa la promulgare Presedintelui Romaniei, la 4 noiembrie 2015.

Miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, cu unanimitate, ca este constitutionala legea privind votul prin corespondenta. CCR a respins obiectiile de neconstitutionalitate formulate de catre parlamentarii ALDE si UDMR fata de Legea privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, dar si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *