Japonia a aprobat trimiterea trupelor sa lupte in strainatate, in premiera dupa 1945

japonia

Parlamentul din Japonia a votat, sambata, o lege ce reprezinta o schimbare dramatica in politica de aparare si permite trupelor sa lupte in strainatate, pentru prima data dupa 1945.

Este un pas important in mandatul premierului Shinzo Abe, care incearca sa relaxeze limitele pacifiste ale armatei, scrie Business Insider.

Abe sustine ca schimbarea, cea mai mare din politica de aparare a Japoniei de la crearea armatei in 1954, dupa al Doilea Razboi Mondial, este vitala pentru a gestiona noile provocari, precum cea a unei Chine in ascensiune.

Cu toate acestea, legea a declansat proteste masive din partea cetatenilor obisnuiti si altor persoane care sustin ca incalca constitutia pacifista si poate introduce Japonia in conflictele conduse de SUA. In Parlament a avut loc chiar si o incaierare pe aceasta tema.

Abe, care a suferit in sondaje din acest motiv, sustine totusi ca legislatia „este necesara pentru a proteja vietile oamenilor si modul pasnic de viata si are ca scop prevenirea razboaielor”.

SUA au salutat legislatia insa in China, unde inca se resimt amintirile agresiunii din timpul razboiului, exista ingrijorare cu privire la aceasta schimbare de politica.

„Recent, am remarcat ca voci in Japonia care se opun legii se exprima tot mai tare. Solicitam Japoniei sa asculte vocile interne si internationale, sa invete din lectiile istoriei, sa mentina calea dezvoltarii pasnice, sa vorbeasca si sa actioneze cu grija in chestiuni de securitate si militare si sa faca pasi concreti pentru a mentine pacea si stabilitatea regionala”, a spus un reprezentant al Ministerului chinez de Externe.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *