Ionhannis: Semnarea Tratatului de Aderare a venit dupa un proces dificil

tratatului de aderare, romania, klaus iohannis, presedinte romania, uniunea europeana, mesaj

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis sambata un mesaj cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in care arata ca evenimentul are semnificatii deosebite pentru tara noastra si, la fel ca si aderarea la NATO, a demonstrat ca elitele politice si societatea sunt capabile sa-si uneasca eforturile in directia unor obiective nationale majore, care depasesc interese particulare sau conjuncturale.

‘Semnarea Tratatului de aderare a venit dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale. Acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Astazi putem fi mandri de faptul ca facem parte dintr-o uniune de state suverane cu rol semnificativ la nivel global, din marea familie europeana pentru care asigurarea pacii, stabilitatii, prosperitatii pentru cetatenii sai si promovarea democratiei si a statului de drept sunt obiective fundamentale. Romania a demonstrat ca este un partener credibil si predictibil care pledeaza consecvent pentru adancirea proiectului european, pentru respectarea principiilor si valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”, afirma presedintele in mesajul sau.

Seful statului spune ca ”drumul” parcurs de Romania de la momentul semnarii Tratatului de aderare nu a fost simplu, iar Romania s-a transformat mult, ca stat si ca societate, in toti acesti ani, eforturile depuse pentru modernizare fiind semnificative.

”Calitatea de membru al Uniunii Europene pe care Romania a obtinut-o incepand cu 1 ianuarie 2007 a adus cetatenilor romani multiple beneficii. Crearea unui cadru legislativ in concordanta cu cel al Uniunii Europene, asigurarea accesului la fondurile structurale si de coeziune, participarea la procesul de luare a deciziilor la nivelul european, libera circulatie a persoanelor pe teritoriul Uniunii, precum si accesul companiilor romanesti pe piata unica europeana fac parte dintre beneficiile obtinute. Exista, inca, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spatiul Schengen si adoptarea monedei unice. Ramanem profund atasati realizarii acestor doua obiective cat mai curand posibil”, arata Iohannis.

El afirma ca Romania va sprijini in continuare consolidarea Uniunii Europene si va sustine mentinerea unitatii proiectului european si a solidaritatii intre statele membre ca elementele centrale ale acestei constructii.

”Romania are toate premisele pentru a-si consolida pozitia in interiorul Uniunii Europene, astfel incat vocea noastra sa fie mai puternica in procesul decizional la nivel european. Iar actiunea noastra comuna va fi in aceasta directie. Am convingerea ca, pe baza experientei acumulate in acesti 10 ani care au trecut de la semnarea Tratatului de aderare, vom valorifica mai bine oportunitatile create de apartenenta noastra la Uniune in beneficiul tuturor cetatenilor romani”, mai spune presedintele Iohannis.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *