Ion Prioteasa, fosta mana dreapta a lui Mircea Geoana

ion prioteasa

Ion Prioteasa a fost presedintele PSD Dolj, baronul Craiovei si al Doljului. Pe vremuri, olteanul era mana dreapta, intre baronii PSD, a lui Mircea Geoana, cel care a fost ales in doua mandate de senator la Dabuleni, localitatea celebra in Dolj pentru lebenita si petrecerile campenesti.

Cazul baronului de la Dolj nu este singular, peste tot in PSD liderii noii generatii conduse de Victor Ponta isi fac locul in partid, calcand pe cadavrele politice ale seniorilor. Nu mai au rabdare cu batranii care au tinut partidul sub cizma.Foamea de functii si bani este prea mare pentru un partid care a stat in Opozitie opt ani, cu mici intreruperi.

Baronul Prioteasa a fost sacrificat in primavara acestui an, desi el era pe lista neagra a noii conduceri a PSD inca de la congresul din 2010, cand a luptat impotriva lui Victor Ponta. Prioteasa s-a opus in 2012 candidaturii Olgutei Vasilescu la Primaria Craiova si chiar a pus umarul ca aceasta sa nu fie aleasa. Insa, olteanca s-a ales primarita in locul penalului Antonie Solomon. Noii jupani politici de la Dolj sunt acum juniorul Claudiu Manda, deputat PSD, ales presedintele organizatiei judetene in detrimentul baronului Prioteasa, si Olguta Vasilescu – primarita Craiovei. Peste ei, seful mare de la Bucuresti este Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, oltean si el de felul sau. Dupa ce Romania a fost condusa de ardeleni timp de patru ani, acum a venit randul oltenilor sa ia cu asalt functiile de la Bucuresti. PSD a intrat intr-o noua era politica in Oltenia, o zona pe care social democratii o controleaza la sange, aici practic partide ca PNL si PDL nu conteaza electoral.

Asadar, PSD se curata timid de unii dintre baronii locali. Ion Prioteasa este presedintele Consiliului Judetean inca din 2004, fara ca timp de noua ani judetul sa se poata lauda cu investitii majore sau dezvoltarea infrastructurii. Insa de cand USL a venit la putere si PSD conduce guvernul, banii au inceput sa fie directionati spre Dolj: exista in judet proiecte de introducere a retelelor de apa, canalizare si drumuri in valoare de milioane de euro. Alti 24 de milioane de euro vor fi investiti in aeroportul de la Craiova, unde Prioteasa a mai investit deja cateva milioane bune. Vestea proasta pentru sefii PSD de la Dolj – Zgonea, Olguta Vasilescu si Manda – este ca Prioteasa va gestiona aceste fonduri uriase fara sa le dea socoteala. Lupii tineri vor trebui sa se multumesca cu bugetul Craiovei si cu eventuala autostrada Craiova- Pitesti, daca se va face. Cu alte cuvinte, l-au executat pe baron in partid, dar banii adevarati au ramas tot la Prioteasa, cel care se pricepe foarte bine sa gestioneze sumele de bani cash, deoarece are experienta din tinerete, cand lucra la hotelul Jiul din Craiova, ca receptioner..

Si daca tot suntem la capitolul biografiei sale neromantate, sa spunem ca seful judetului Dolj a reusit sa scape cu basmaua curata din cateva scandaluri si dosare penale. Nu intamplator, fostul sef al politiei Dolj, Gheorghe Bica, fost sef si la Crima Organizata, este un prieten de familie. In anii 2000, familia Prioteasa a cumparat prin intermediul societatii Mondial SRL fosta ferma din localitatea Scaesti, pentru suma de 700 de milioane de lei vechi. Apoi, ferma a fost vanduta unei alte firme detinute de cumnatul lui Prioteasa, un anume Petrescu. Acesta a vandut in final ferma de la Scaesti primariei din localitate pentru 70.000 de euro. Familiile Petrescu si Prioteasa au castigat de trei ori la aceasta afacere. Dosarul penal deschis in urma acestei afaceri s-a solutionat in favoarea clanului Prioteasa.

La fel de norocos a fost si fiul lui Prioteasa, Sebastian, poreclit in lumea buna din Craiova, Seba. Juniorul Prioteasa detinea clubul Krypton din Craiova, unde, jurnalistii locali au relatat ca se organizau partide de poker pe bani si ca tineretul Craiovei obisnuia sa se afume si sa prizeze… la muzica house ma refer, evident… Politistii de la Crima Organizata din Craiova au inchis ochii la aceste informatii, pentru ca superiorul lor, Gheorghe Bica, ajunsese sef mare la politia Dolj si, prin intemediul lui Prioteasa, ajunsese sa aiba o relatie buna cu fostul ministru de Interne,Dan Nica. Relatiile de amicitie dintre Bica si Prioteasa sunt de altfel de notorietate in oras.

Cam asa se scrie istoria unui baron. Aflat pe finalul carierei, Prioteasa, fie se retrage in glorie la sfarsitul mandatului, fie, asemenea unui oltean cu sange iute si manios din fire, va cauta sa se razbune pe sefii lui de partid. Eu ii recomand lui Prioteasa, asa cum au procedat si alti baroni locali pe vremuri, sa treaca la Partidul Democrat Liberal, adica in Opozitie, si sa se pregateasca pentru alegeri.Va avea ocazia sa se razbune pe Manda, Olguta si Zgonea. Asta, pentru ca in politica romaneasca baronii nu dispar, ei se recicleaza in natura si raman intotdeauna la ciolan….

Sursa foto si text: realitatea.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *