Incertitudinile legate de politica fiscala a Romaniei raman ridicate

alegri locale, studiu, incertitudini, politica fiscala, romania, analisti financiari

Incertitudinile legate de politica fiscala a Romaniei vor ramane ridicate inainte de alegerile din noiembrie, iar deficitul bugetar va creste. Dar indicatorul nu va reveni la nivelul de peste 5% de dinainte de 2008, potrivit agentiei de rating Standard&Poor’s (S&P), care a mentinut vineri ratingurile Romaniei la nivelul BBB-/A-3, cu perspectiva stabila.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de nivelul moderat al datoriilor si de perspectivele destul de solide de crestere economica, dar sunt constranse de nivelul scazut al PIB pe cap de locuitor (estimat la 9.300 dolari in 2016) comparativ cu statele din regiune, politica fiscala prociclica si guvernanta slaba, cu toate ca in ultimii ani au fost facute eforturi importante pentru reducerea coruptiei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, conform Newsro.

Inainte de alegerile locale si generale din 2016, guvernul anterior al Romaniei, condus de PSD, a aprobat o serie de masuri de stimulare, inainte de a demisiona la sfarsitul anului 2015. Pana la alegerile din noiembrie a fost numit un guvern de tehnocrati, noteaza S&P.

„Consideram ca dependenta acestui guvern interimar de principalele partide, inclusiv de PSD, fac dificila inversarea reducerilor recente de taxe si majorarile de salarii”, se arata in comunicat.

S&P anticipeaza ca politica fiscala relaxata va duce la cresterea deficitului bugetar si a celui extern, dar scenariul de baza al agentiei este ca acestea vor putea fi administrate si nu vor reveni la nivelurile observate inainte de 2008, cand deficitul general a depasit 5% din PIB.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *