Incendiu in Colectiv: Artificiile folosite la concert erau interzise in spatii inchise

incendiu in colectiv

Incendiu in Colectiv. Artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity din Clubul Colectiv, din 30 octombrie, erau destinate a fi folosite doar in spatiu deschis, conform instructiunilor de utilizare, sustin procurorii Parchetului instantei supreme.

Informatiile apar in referatul cu propunere de prelungire a masurii arestarii preventive a celor trei patroni ai Colectiv si a masurii arestului la domiciliu in cazul patronilor si pirotehnicianul firmei care a furnizat artificiile din clubul din Capitala.

Incendiu in Colectiv. Conform procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Daniela Ioana Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din Colectiv, a procurat de la firma Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice „fantana de scena”, „care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat”.

„De mentionat ca pe eticheta atasata pe elementul pirotehnic (fantana de scena) sunt mentionate instructiunile de utilizare in limba bulgara, iar traducerea efectuata de catre traducatorul autorizat este ‘ATENTIE! Se utilizeaza numai in spatiul deschis (in aer liber)! Utilizarea gresita poate sa duca la ranire sau la incendiu! (…) Fixati produsul pe verticala pe o suprafata dura si neteda. Efect: Vulcan 15 secunde – 3 metri'”, se arata in referatul procurorilor PICCJ.

Incendiu in Colectiv. Anchetatorii mai sustin ca achizitia produselor pirotehnice de catre Daniela Nita nu a fost insotita de fisa de instructiuni si utilizare, iar continutul etichetei nu a fost tradus.

” (…) In aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), administratorul Nita Daniela i-a insarcinat pe pirotehnistii Moise Marian si Zaharia Viorel sa monteze si sa actioneze elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca, la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane”, mai arata anchetatorii in documentul citat.

Incendiu in Colectiv. Conform referatului procurorilor, pozitionarea in fapt a produselor pirotehnice, in contradictie cu instructiunile de utilizare, a condus ca, la momentul de maxima dezvoltare a efectelor pirotehnice, acestea sa depaseasca parametrii de functionare indicati de producator; „in acest sens, exista probe din care rezulta ca jerbele incandescente propulsate orizontal, respectiv oblic s-au intersectat si s-au autopotentat reciproc, astfel incat gazele expulzate si particulele inflamabile s-au cumulat, realizandu-se astfel impactul cu stalpul de sustinere pe care era atasat burete antifonant”.

” (…) Rezulta ca cei doi pirotehnisti autorizati, respectiv Moise Marian (in prezent internat in stare grava, transportat la unitate spitaliceasca din Belgia la data de 06.11.2015) si Zaharia Viorel, care au instalat efectele pirotehnice (focul de artificii) pe stalpii pasarelei metalice, orientati spre stalpii de sustinere, nu au luat toate masurile necesare de prevenire, in vederea evitarii unui incendiu, desi aveau pregatirea si avizarea necesara, dand dovada de grava neglijenta”, se mai arata in referatul anchetatorilor.

Incendiu in Colectiv. Procurorii Parchetului instantei supreme au cerut Judecatoriei Sectorului 4 prelungirea masurii de arest preventiv a celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pentru 30 de zile, de la 03 decembrie 2015 pana la data de 01 ianuarie 2016, inclusiv.

Incendiu in Colectiv. De asemenea, anchetatorii au cerut judecatorilor prelungirea masurii arestului la domiciliu in cazul Danielei Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din Colectiv, directorului societatii, Cristian Nita, si pirotehnicianului Viorel Zaharia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *