In 2016, Romania are de platit o gramada de bani catre UE si Banca Mondiala

romania, uniunea europeana, datorie, banca mondiala, anul 2016, bnr, banca nationala romania

ROMANIA trebuie sa plateasca in 2016 datoria pe care o are la Banca Mondiala (BM) si Uniunea Europeana (UE). Astfel, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), tara noastra trebuie sa plateasca anul viitor 113 milioane euro catre Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM), anunta postul Romania Tv.

Cea mai mare parte a sumei trebuie rambursata catre Uniunea Europeana, respectiv 104 milioane euro. Catre Banca Mondiala vor merge 9,1 milioane euro. Intreaga suma de 113 milioane euro reprezinta plati de dobanzi si comisioane.

In 2015, Romania a platit peste 1,83 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. De asemenea, 2015 a fost si anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI. Astfel, ultima transa a fost in februarie si s-a ridicat la 165 milioane euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, peste 2,49 miliarde de euro.

In acest an, tara noastra a rambursat Uniunii Europene peste 1,651 miliarde euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobanzi si comisioane. Catre Banca Mondiala au fost platite 9,5 milioane euro (dobanzi si comisioane).

Romania mai are de platit, pana in 2023, peste 4,88 miliarde de euro catre Banca Mondiala si UE. Cea mai mare suma va merge catre UE, respectiv 3,8 miliarde euro.

FMI a aprobat solicitarea Romaniei privind incheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, in valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde euro sau 17,1 miliarde dolari SUA) si eliberarea primei transe in valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari SUA).

„Din acest aranjament s-au tras 7 din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST 1 (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa”, arata BNR.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *