GIORGIO NAPOLITANO, presedintele ITALIEI, a DEMISIONAT

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano

Presedintele Italiei, GIORGIO NAPOLITANO, in varsta de 89 de ani, a DEMISIONAT miercuri, asa cum a anuntat inca din 31 decembrie, cand a invocat ‘limitari si dificultati’ din cauza varstei inaintate, informeaza EFE.

DEMISIA s-a produs miercuri dimineata, potrivit mass media locale, si a fost facuta publica dupa ce premierul italian, MATTEO RENZI, a anuntat marti in plenul Parlamentului European ca seful statului italian urmeaza sa DEMISIONEZE.

In aprilie 2013, presedintele Italiei, NAPOLITANO a cedat rugamintilor din partea politicienilor aflati in disputa si a acceptat un al doilea mandat — lucru fara precedent — in incercarea de a pune capat unei situatii haotice, de impas, provocata de alegerile din februarie din acelasi an.

Dupa alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politica in tara, desemnandu-l pe ENRICO LETTA (Partidul Democrat, de centru-stanga) sa formeze un guvern de larga coalitie. Letta a demisionat in februarie 2014, dupa ce-a pierdut sefia partidului, in favoarea actualului sef de guvern Matteo Renzi.

Seful statului italian, care este ales de catre parlament, are largi puteri politice. El poate sa numeasca seful de guvern, sa dizolve parlamentul si sa convoace alegeri anticipate. Printre potentialii succesori ai lui NAPOLITANO se numara ROMANO PRODI, fost prim-ministru si presedinte al Comisiei Europene, precum si fostul premier GIULIANO AMATO. Amandoi au fost in trecut candidati la presedintia Italiei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *