Gheorghe Stefan, audiat la DNA in dosarul POSTA ROMANA

martori, termen judecata, iccj, dosar microsoft, gheorghe stefan, pinalty, dumitru nicolae niro, gabriel sandu, dorin cocos, spaga, spalare de bani, mita, spaga la punga, licente microsoft

Fostul primar al municipiului Piatra Neamt GHEORGHE STEFAN s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat in dosarul in care este anchetat pentru mai multe FAPTE DE CORUPTIE alaturi de un fost director din POSTA ROMANA.

In 13 mai, DNA a anuntat ca procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de GHEORGHE STEFAN, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al unui partid politic, pentru TRAFIC de INFLUENTA, SPALARE de BANI (8 acte materiale) si instigare la ABUZ in SERVICIU cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

In dosar sunt urmariti penal si FLORIN AURELIAN CIUBOTARU, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Directiei comerciale din CN POSTA ROMANA SA, pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, MARIAN CONSTANTINOF, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, si COSMIN DRAGOS MIHAILESCU, ambii pentru complicitate la ABUZ in SERVICIU cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA precizeaza ca, in 2009, GHEORGHE STEFAN, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, si-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru, in functia de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala a CN Posta Romana.

Procurorii sustin ca, ulterior, GHEORGHE STEFAN si Ciobotaru au convenit cu MARIAN CONSTANTINOF ca o societate nou infiintata, controlata de acesta din urma, sa inlocuiasca SC Smart Telecom Solutions SRL in relatia contractuala cu CN POSTA ROMANA SA, privind prestarea, in unitatile postale ale companiei, de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

DNA mentioneaza ca, in schimbul folosirii influentei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru sa inceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL si sa le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, firma controlata de Constantinof prin interpusi, GHEORGHE STEFAN i-a cerut omului de afaceri sa-i dea jumatate din profitul pe care l-ar fi obtinut in executarea contractelor incredintate.

Contractele dintre POSTA ROMANA si SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denuntate unilateral, conform DNA, printr-o scrisoare semnata de Ciobotaru si Mihailescu.

„In acest fel, POSTA ROMANA si-a asumat riscul platii unor daune interese compensatorii. Dupa parcurgerea procedurilor judiciare declansate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru solutionarea litigiului comercial cu Posta Romana, compania a fost obligata la plata de despagubiri de circa 4,5 milioane de euro. Ulterior, Ciobotaru, in calitate de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala din CN POSTA ROMANA SA, a negociat si a incheiat in aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fara organizarea unei proceduri de achizitie transparente si legale, fara o justificare economica si in conditii dezavantajoase pentru compania nationala, un contract de asociere in participatiune”, sustine DNA.

POSTA ROMANA a incheiat, conform DNA, cu Smart Telecom Solutions SRL si apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere in participatiune (nu contracte de prestari servicii, pentru evitarea procedurilor de achizitie publica) avand ca obiect prestarea de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS in unitatile postale ale companiei.

„In realitate, in ambele cazuri, reteaua de terminale POS apartinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care detinea platforma de operare si un call-center pentru oferirea de consultanta si service); atat Smart Telecom Solutions SRL, cat si Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fara o activitate efectiva — cu aceste societati comerciale CN Posta Romana SA a acceptat nejustificat sa isi imparta profitul. Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL in relatia comerciala pe care in realitate o desfasura cu Payzone Romania SA, CN POSTA ROMANA SA a achitat nejustificat, in perioada mai — octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, suma care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adauga 42.746,12 euro, reprezentand TVA”, au constatat procurorii.

Sursa citata subliniaza ca, la cererea lui GHEORGHE STEFAN, MARIAN CONSTANTINOF a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totala de aproximativ 303.000 lei catre o societate controlata prin interpusi de fostul primar, pentru achizitionarea de publicitate in municipiul Piatra Neamt.

„Aceasta societate comerciala a directionat o parte din banii incasati catre o televiziune la care asociati erau copii lui GHEORGHE STEFAN. Tot la solicitarea lui STEFAN, MARIAN CONSTANTINOF a achitat costurile deplasarii si ale unui cantonament efectuat in Italia de echipa de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt. Costul transportului si al cazarii, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei si 35.306 euro”, a aratat DNA.

In 3 septembrie 2009, MARIAN CONSTANTINOF, prin societatea la care era asociat, a platit 10.000 lei pentru GHEORGHE STEFAN si sotia sa, reprezentand costul unui sejur la Mamaia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *