GHEORGHE BUNEA STANCU, baronul afacerist de la CJ Braila

gheorghe-bunea-stancu-dosar-de-baron-local

Haideti sa cunoastem astazi un baron afacerist de la partidul clasei muncitoare PSD. Cei mai simpatici baroni politici sunt cei fara scrupule. Cei care confunda politica cu o afacere personala. A face politica inseamna practica si stiinta guvernarii unui stat, a unei primarii sau a unui minister in interes public, al nostru al tuturor.In ultimii ani s-a nascut politicianul afacerist, cel care a facut bani, apoi si-a cumparat functia politica fie de la partid, fie prin alegeri. Dupa ce a ajuns in functie a privatizat institutia pe care o conduce.

Un astfel de exemplar politic este Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, unul dintre cei mai influenti baroni locali ai PSD. La prima vedere, ne putem intreba de ce un politician local de la Braila ar putea fi influent? In primul rand, Bunea Stancu este putred de bogat si a finantat PSD in anii grei de Opozitie. Baronul s-a imbogatit din afaceri cu statul, iar la Bucuresti este conectat direct la varful conducerii PSD. Numele lui Bunea Stancu apare in dosarul finantarii campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009. Baronul de la Braila intermedia sponsorizarea a milioane de euro catre partid. In schimbul banilor, oamenii de afaceri, cum ar fi magnatul industriei chimice, Ioan Nicolae, primeau functii de conducere in companiile de stat. Nicolae, de exemplu, primea dreptul sa-si puna director la compania Romgaz, pentru ca avea interes sa achizitioneze gaz ieftin pentru combinatele sale chimice. Cam asa se face politica. Afaceristii platesc, iar politicienii dau favoruri si functii, care se traduc in final tot in bani…

Asadar, baronul Brailei este in primul rand un om de afaceri. Inainte de ’89, lucra ca simplu electrician la fabrica Laminorul din Braila. A facut afaceri in domeniul agricol, comert cu cereale prin compania Brusagrirom, apoi afaceri in constructii prin compania Concivia. A intrat in politica mare in 2008, cand a castigat alegerile pentru Consiliul Judetean Braila. Afaceristul Bunea Stancu a stat ani de zile in spatele unor politicieni locali, pana cand a decis sa fie el jupanul judetului, si in afaceri si in politica. Si a reusit, dupa ce i-a calcat in picioare pe toti cei care ii sprijinise initial.

Desi baronul Bunea Stancu este implicat in multiple dosare pentru afacerile sale cu statul, plus alte chestiuni penale, acesta da dovada de un curaj iesit din comun cand vine vorba de a face afaceri controversate. In luna septembrie 2013, baronul de Braila a pus la cale un tun de zile mari. Consiliul Judetean Braila a preluat 2.800 de hectare de teren agricol, de cea mai buna calitate, de la Academia de Stiinte Agricole, cu ajutorul Guvernului, printr-o ordonanta de urgenta. Terenurile Academiei de stiinte agricole situate in judetul Braila sunt extrem de valoroase. Bunea Stancu stie acest lucru, pentru ca s-a ocupat ani de zile de agricultura. De fapt, cele mai bune afaceri se fac acum in Romania in domeniul productiei de cereale. Sute de mii de hectare de teren agricol au fost cumparate in ultimii ani de oameni de afaceri straini, in special in Vestul si Sudul tarii. Motivul oficial al preluarii terenurilor agricole de la academie la CJ Braila este acela al dezvoltarii cercetarii in domeniul agricol si realizarea de seminte de calitate, certificate pentru agricultorii din judet. Asa zicea baronul Bunea Stancu… Toate bune si frumoase. Acum cateva zile, Consiliul Judetean Braila a organizat licitatii pentru concesionarea pe timp de doi ani a 5 loturi din terenurile preluate de la academia agricola. Conform presei locale, trei loturi sunt pe teritoriul comunei Chiscani, un lot in suprafata de 1500 de hectare se afla pe teritoriul comunei Marasu, altul pe teritoriul comunei Maxineni. Va dati seama cine va castiga aceste „lictatii”? Miroase de la o posta a combinatie politica fara perdea.

Interesant este ca afacerea transferurilor de terenuri de la Braila este monitorizata de Serviciul Roman de Informatii si de procurorii DNA. De aceea, este cat se poate de ciudat de ce baronul Bunea Stancu insista sa o duca la capat. Mai ales ca presedintele Traian Basescu l-a avertizat pe baronul de la Braila ca institutiile stiu dedesubturile combinatiei.

Poate ca baronul Bunea Stancu stie ca zilele sale in politica sunt numarate si se comporta ca un om care nu mai are ce pierde. El este primul presedinte de Consiliu Judetean care risca sa-si piarda mandatul, dupa ce a pierdut o serie de procese cu Agentia Nationala de Integritate. La ultimul termen din procesul cu agentia, din 18 octombrie, judecatorii i-au respins lui Bunea Stancu mai multe cereri in dosar. Faptele din dosarul de incompatibilitate al baronului Bunea Stancu sunt simple: el a semnat contracte de asociere, dar si contracte de lucrari in beneficial unor companii sau cluburi sportive pe care le controleaza. Afacerile baronului graviteaza in jurul companiilor Brusagrirom si Concivia. Aceasta din urma a incheiat contracte de milioane de euro cu primariile din judetul Braila, dar si cu insitutii din subordinea Consiliului Judetean: spitale, scoli sau lucrari de drumuri. Toate s-au facut pe fata, fara rusine, fara scrupule.

Toata Braila stie ce afaceri invarte Bunea Stancu. Toata lumea tace si spera ca, asa din senin, baronul va renunta la putere, va merge acasa. Oamenii acestia, dragi braileni, nu se lasa dusi din politica decat cu picioarele inainte sau in duba politiei cand sunt arestati…

Sursa foto si text: realitatea.net

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *