Dosar Referendumul: ICCJ va pronunta sentinta definitiva pe 6 mai

audiere, dna, liviu dragnea, dosar nou, liviu dragnea la dna, presedinte psd, bombonica prodana, urmarit penal, abuz in serviciu,

Inalta Curte de Casatie si Justitie va pronunta pe 6 mai verdictul in dosarul Referendumul, in care procurorii DNA au cerut inchisoare cu executare pentru vicepremierul Liviu Dragnea. „Eu am spus decat ca sustin in continuare cu tarie nevinovatia mea”, a declarat Dragnea miercuri, la iesirea din sala de judecata.

„N-am ce sa comentez. Am spus foarte bine si foarte rational. Eu am spus decat ca sustin in continuare cu tarie nevinovatia mea. Nu am gasit nici eu nici avocatul meu vreo proba ca exista faptele pentru care am fost trimis in judecata. Acuzatiile care mi-au fost aduse pleaca de la o premisa profund gresita pentru democratia din Romania. Unii cetateni ar putea intelege ca dreptul la vot e o infractiune si ca atare nu vor mai veni sa voteze. Cred ca am adus suficiente argumente care vin in sprijinul afirmatiilor mele pentru a fi achitat. Ma abtin, asa cum am facut-o in astia doi ani de zile, sa faca alte afirmatii. Nu poti sa iti reprosezi faptul ca existi sau faptul ca faci parte dintr-un partid politic. Asteptam sa hotarasca instanta pentru ca eu sper ca inca hotaraste instanta, nu procurorul”, a declarat miercuri Liviu Dragnea, la iesirea din sediul ICCJ.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat cercetarea judecatoreasca si a ascultat miercuri pledoariile finale ale avocatilor inculpatilor din dosarul „Referendumul”, in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de peste 70 de persoane in legatura cu organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui in 2012. Procurorul de sedinta al DNA a cerut miercuri pedeapsa cu executare pentru acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea in dosarul „Referendumul”. Procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei si a spus ca este atributul instantei supreme sa o stabileasca. „Consideram ca martori propusi in aparare au discutat inainte de termen cu inculpatul pentru a cadea de acord ce sa spuna in instanta”, a spus procurorul de sedinta. El a precizat ca folosul necuvenit pe care il urmarea Dragnea era indeplinirea cvorumului la referendum.

Procurorul a mai cerut si aplicarea pedepsei complementare in cazul lui Liviu Dragnea, pe langa pedeapsa cu executare. El a sustinut ca s-a dispus trimiterea in judecata a celorlalti inculpati pentru complicitate morala la fraudarea referendumului. De asemenea, procurorii DNA sustin ca Liviu Dragnea si martorii apararii, printre care si Victor Ponta, s-ar fi inteles asupra lucrurilor pe care sa le declare in instanta, potrivit Digi 24.

Procurorii spun ca Liviu Dragnea si-a folosit in mod ilegal influenta de lider al PSD pentru a-i determina pe ceilalti inculpati din dosar sa incalce legea electorala, sa falsifice buletine de vot si sa introduca mai multe buletine de vot in urne si, de asemenea, sa falsifice listele pe care semnau cei care au venit sa voteze la referendumul din vara anului 2012, pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.

Procurorul de sedinta a mai spus ca declaratiile martorilor audiati la solicitarea avocatilor lui Liviu Dragnea, 18 lideri ai PSD printre care s-a aflat si Victor Ponta, sunt identice. In opinia sa, acest lucru denota faptul ca acestia, anterior sedintei de judecata, s-ar fi pus de acord cu inculpatul asupra a ceea ce ar trebui sa declare.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala necuvenite pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

„Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale”, arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.


2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *