Deputatul-combinator Sebastian Ghita este suspect intr-un nou dosar DNA

SEBASTIAN GHITA, SRI, PERSOANA DE INTERES, TURNATOR, FLORAN COLDEA, GEORGE MAIOR, COMISIE CONTROL SR, ADRIAN TUTUANU

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat, miercuri dimineata, la sediul DNA Ploiesti, unde a fost audiat de procurorii anticoruptie. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca Sebastian Ghita a fost citat in calitate de suspect in dosarul clasat anterior de procurorul Lucian Papici, pentru care ICCJ a confirmat la sfarsitul lunii februarie redeschiderea urmaririi penale.

UPDATE: Sebastian Ghita a iesit de la DNA Ploiesti dupa o ora si jumatate de audieri si a recunoscut ca are calitatea de suspect in acest dosar. Deputatul ar fi urmarit penal pentru santaj, cumparare de influenta si conducere fara permis, procurorii DNA urmand sa ceara ridicarea imunitatii parlamentare in foarte scurt timp, informeaza sursele judiciare citate de Agerpres.

Tot in calitate de suspect in acest dosar s-a prezentat cu putin timp inainte procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Potrivit surselor, in ordonanta de clasare sa arata ca Mihaila ar fi intreprins demersuri pentru favorizarea lui Razvan Alexe, apropiat al familiei lui Mircea Cosma, care este presedinte al CJ Prahova. Fostul adjunct al PCA Ploiesti ar fi incercat sa impiedice demersurile colegilor sai, sprijinindu-l astfel pe Razvan Alexe.

Dupa confirmarea redeschiderii urmaririi penale in acest dosar, la sediul DNA Ploiesti au mai fost audiate in calitate de martori mai multe persoane, intre care mai multi politisti, dar si seful politiei municipiului Ploiesti, Gelu Manea, precum si adjunctul PCA Ploiesti, Liviu Tudose.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care au calitatea de intimat 13 persoane cu functii importante din judetul Prahova – procurori, politisti, un deputat si sefi ai unor institutii publice, printre care seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ICCJ, dosarul a fost inregistrat pe 9 februarie, intimati fiind fostul sef al Directiei Regionale a Finantelor Publice Ploiesti, Daniel Cristian Petre, adjunctul sau de la acea vreme, Catalin Dinu, fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat in MAI, seful Politiei Ploiesti, Cristian Gelu Manea, fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiterul BCCO Emanuel Saghel, fostul sef al Serviciului Investigatii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul sef al DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, actual sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Matei, actual sef al DIICOT Ploiesti, procurorul Gheorghe Garbea, fost adjunct al sefului PCA Ploiesti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul in cauza pentru care procurorii DNA Bucuresti au cerut confirmarea redeschiderii urmaririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici in aprilie 2014.

Sursele citate au precizat ca cercetarile in acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti mai multi inculpati, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticoruptie suspectau ca Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante – procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei – pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de anchetatori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informatii lui Alexe ar fi si seful de la acea vreme al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Razvan Alexe ar fi apelat si la alte persoane cu influenta, cum ar fi Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetarilor in dosarul respectiv. Totodata, apropiatii lui Alexe ar fi desfasurat operatiuni de filaj in zona PCA Ploiesti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, in aprilie 2014, clasarea cauzei fata de cei 13, motivand ca nu se impune inceperea urmaririi penale in rem in cauza, pentru ca faptele nu exista in materialitatea lor. Ulterior insa, procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de Mircea si Vlad Cosma, fata de Daniel Petre, de Constantin Ispas si Emanuel Saghel in diferite dosare privind fapte de coruptie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *