Defaimarea pe Facebook = 100.000 mii lei amenda! Senatorii au aprobat legea lui Dragnea

TRAIASCA CENZURA, PUMN IN GURA, DEFAIMARE SOCIALA, LIVIU DRAGNEA, AMENZI MARITE, LEGE AVIZATA FAVORABIL, CAMERA DEPUTATILOR, LOVITURA PENTRU ZIARISTI, FACEBOOK, PRESA SCRISA, PRESA ON LINE, PRESA AUDIO TV, COMISIA JURIDICA

Comisia Juridica si Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au dat raport favorabil legii presedintelui PSD LIVIU DRAGNEA privind DEFAIMAREA SOCIALA. Liberalii si UDMR nu au sustinut legea.

In Comisie cuantumul amenzilor a fost modificat, marindu-se amenda pentru DEFAIMARI aduse unui grup social de la maximul de 60.000 lei, la o amenda maxima de 100.000 de lei. Astfel se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca DEFAIMAREA vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca DEFAIMAREA vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.

Aceste amenzi se vor aplica oricarei DEFAIMARI facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook. Deputatul PNL Gabriel Andronache considera ca legea este o „reglementare a CENZURII pe FACEBOOK”  si un „PUMN in GURA” dat ZIARISTILOR din ROMANIA.

Amenzile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat in cadrul CNCD, fara o decizie a unei intante.

Senatul a adoptat pe 7 octombrie, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, potrivit careia defaimarea sociala se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei pâna la 60.000 lei. Actul normativ vizeaza si infiintarea, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, care are ca atributii sa aplice sanctiunile contraventionale persoanelor fizice si juridice care discrimineaza social, sa elaboreze ghiduri de bune practici in materie, sa verifice implementarea masurilor de promovare a demnitatii umane, dar si sa asigure asistenta de specialitate. Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizata de DEFAIMARE SOCIALA poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare DEFAIMARIII SOCIALE sau anularea situatiei create prin discriminare.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, iar legea urmeaza sa intre in dezbarerea plenului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *