De unde vine MAREA GRATIERE pusa la cale de Cabinetul Grindeanu

GRATIERE, LEGE GRATIERE, AMNISTIE, GUVERN GRINDEANU, EDITORIAL, GUVERNUL GRNDEANU,

Mersul pe sarma executat de noul guvern pe tema gratierii poate fi, desigur, unul cat se poate de periculos. Numai ca, de aceasta data, Liviu Dragnea pare sa-si fi luat toate masurile de prevedere si, bine consiliat de afara, are toate sansele sa cada din nou, ca un veritabil „Hopa Mitica”, in picioare. Si, pe langa gratiere, sa mai treaca si amnistia la pachet, fara ca societatea civila si rivalii politici sa poata sa ia prea mult foc.

Florin Iordache este „calul troian” al Cabinetului Grindeanu

Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile noatre, planul PSD-ului nu este nici pe departe unul hazardat, ci se pliaza „la secunda” pe ceea ce se intampla in aceste zile la Bruxelles. Acolo unde, probabil chiar in luna februarie, se va da drumul la „ultimatumul” privind adoptarea deciziei pilot de pedepsire a Romaniei pentru situatia dezastruoasa din sistemul penitenciar. Iar pana la acel moment, cel putin de principiu, proiectele guvernamentale privind gratierea vor fi fost deja supuse dezbaterii publice. Numai ca, din moment ce in forma actuala, doar vreo 2.000 de detinuti ar putea beneficia de aceste prevederi, ceea ce nu va avea cum sa opreasca intrarea in vigoare a deciziei-pilot, guvernul va juca teatrul de rigoare si va „plusa” cu pedepsele ce urmeaza sa fie gratiate si chiar amnistiate ca ultima solutie pentru evitarea drasticelor sanctiuni ale Bruxelles-ului.

Fara numar, de la Pruna!

Pe 1 martie 2016, Raluca Pruna le impuia capul celor de la Bruxelles despre planul sau de „depopulare” a puscariilor patriei. Si asa a dat drumul la un memorandum oficial prin care se cerea amanarea adoptarii unei decizii pilot cu privire la tara noastra, dar care, in acelasi timp, obliga statul roman la luarea a tot felul de masuri concrete.

Raluca Pruna a dat-o in bara cu memorandumul prezentat Comisiei Europene

Din care, bineinteles ca nu a fost adoptata nici macar una. Iar cu toate ca la prima vedere s-ar putea crede ca noul ministru al Justitiei, Florin Iordache ar trebui sa blesteme „greaua mostenire” lasata de predecesoarea sa, lucrurile par sa fie privite cu totul altfel la varful PSD. Pentru ca, in conformitate cu cutumele de la Comisia Europeana, se acorda in mare un an de zile pentru transpunerea in practica a unui astfel de memorandum precum cel depus de catre Raluca Pruna. Si iata ca anul tocmai ce se face, oferind PSD-ului sansa nesperata de a fructifica din plin mingea ridicata la fileu, cu naivitate, de catre Raluca Pruna. Si sa forteze o gratiere „fara numar” care, culmea, sa mai fie pusa si pe carca de necontestat a cerintelor inaltilor si atotputernicilor comisari europeni.

La doua capete

Nu este un secret pentru nimeni ca prioritatea absoluta a mandatului lui Florin Iordache in fruntea Justitiei este promovarea cat mai rapida, dar si cat mai complexa a gratierii. Dar si a amnistiei. Pentru ca doar un naiv poate crede ca Liviu Dragnea ar renunta la visul de a candida, si inca avand sanse importante, la Presedintie, in 2019.

La aglomeratia din penitenciare, gratierea este mai mult decat necesara

Numai ca, in timp ce urmeaza la indigo planul diabolic trasat de catre Dragnea, Iordache joaca, nesperat de convingator pentru un novice in ale actoriei, un dublu rol. Astfel ca, in timp ce „nucleul dur” pesedist si clientii acestuia care asteapta cu nerabdare gratierea stau linistiti ca „stie Florinel” ce face, acelasi Iordache pozeaza in fata camerelor de filmat drept un un nou arhanghel al luptei anticoruptie, care nu va permite in ruptul capului ca sa scape, fie si cu o zi mai devreme din puscarii, cei condamnati pentru fapte de coruptie. Dar, hai sa fim sincer, daca Iordache chiar ar fi chezasul interzicerii unui tratamnent uman pentru maharii „matrasiti” de catre DNA pana acum, atunci acesta chiar ca nu ar mai ramane nici macar o zi in fruntea Ministerului Justitiei. Asa ca, dupa cum sustin sursele noastre, cel mai probabil Florin Iordache nu face decat sa traga de timp si sa adoarma vigilenta opozantilor, pana va veni „ora Z” in care sa se recurga la adevaratul plan privind gratierea si amnistia. Un proiect absolut legal, cosntitutional, dar, care, pentru a nu se mai inflama aiurea spiritele ca la „martea neagra”, va fi trecut prin „furcile caudine” ale gruparilor de „gica contra” prin acest mic subterfugiu.

Pe repede inainte

Deci, pana cand Comisia Europeana va anunta oficial tara noastra ca se intra in linia dreapta a aplicarii unei decizii- pilot, care va impune o „amenda” probabila de 84 milioane de euro anual si plata de la buget a unei sume zilnice pentru fiecare detinut aflat intr-un penitenciar din Romania, ministrul Justitiei nu are decat sa linisteasca apele. Si sa lase societatea civilo-sorosista sa-si bata in voie gura despre moralitatea gratierii. Important  pentru reusita planului lor este insa ca autoritatile de la Bucuresti sa se sincronizeze cu formalitatile birocratice de la Bruxelles. Pentru ca, avand deja in spate povara MCV, niciun lider politic roman, fie el si Klaus Iohannis, nu isi va putea asuma si lovitura de gratie a unei decizii-pilot usturatoare din punct de vedere financiar si de-a dreptul umilitoare pentru mult clamatul stat de drept de la noi. Asa ca, dupa cum deja Iordache a plasat discret in ultima sa iesire publica, ne asteptam ca undeva prin aprilie, Comisia Europeana sa ne dea in cap cu decizia pilot pentru „rele tratamente aplicate detinutilor”. Si atunci, cand nu va mai fi timp la dispozitie pentru nicio alta masura disperata, mai ales dupa anul pierdut aiurea in mandatul Ralucai Pruna, sa vedem cine va mai iesi in strada sa protesteze pentru nerespectarea recomandarilor Comisiei Europene! Si de-abia atunci se va da „pe repede inainte” planul de largire a „bresei” prin care sa se poata strecura tot mai multi dintre detinuti. Pentru ca, ne place sau nu, gratierea controlata este mai necesara decat oricand. Insa cel mai interesant este daca, intr-adevar, Guvernul Grindeanu va si reusi sa duca la bun sfarsit aceasta masura fara a plati un capital de imagine prea mare.

Sursa text: enational.ro / editorial de CATALIN TACHE


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *